Οι εκλογές και τα… παράδοξα της κοινής γνώμης
Διαβάζοντας κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων μπορεί και να «σαλέψει» και τούτο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μομφή για τις εταιρείες ερευνών
Τελικά το πιο δύσκολο πράγμα στην πολιτική είναι να επιχειρήσεις να ερμηνεύσεις με ακρίβεια την λεγόμενη κοινή γνώμη. Σχεδόν αδύνατο. Είναι κάτι σαν αυτό που λένε στη φυσική η αρχή της απροσδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας, βασικό αξίωμα της κβαντικής μηχανικής. Πόσο δίκιο είχε τελικά ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ που διατύπωσε αυτό το αξίωμα για πρώτη φορά το 1927. Βέβαια ο άνθρωπος μιλούσε για τον μικρόκοσμο, αλλά ισχύει παντού τελικά. Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου. Ότι δηλαδή συμβαίνει με τα θέλω και τα πρέπει της κοινής γνώμης.
Απλά η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι τόσο περίεργη, όσο περίεργοι και αλλοπρόσαλλοι είναι οι ρυθμοί της ζωής μας. Να για παράδειγμα στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 προκύπτει ότι οι μισοί προτιμούν οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο και οι άλλοι μισοί στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, μετά από τις τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δύο στους τρεις εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.
Σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά. Αντίθετα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, παρόλο που μόνον ένας στους δέκα θα επιθυμούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το ίδιο ποσοστό επιθυμεί μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις ένα 13% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μόνον το 7% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά από την κάλπη.
Μιλάμε για απίστευτη σύγχυση μεταξύ του τι προτιμά ο λαός και τι πιστεύει ότι θα γίνει. Παραφράζοντας τον Κικέρωνα τελικά τίποτα δεν είναι πιο αβέβαιο από το λαό…