Η Ευρώπη κατάλαβε ότι είναι το κορόιδο των ΗΠΑ
Η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον εύκολη… Η Ε.Ε. - χωρίς επί της ουσίας - να ερωτηθεί ανέλαβε τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας παίζοντας περίπου το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου
Τα παραπάνω εξάγει ως συμπέρασμα ο Economist σε ένα ενδιαφέρον άρθρο – ανάλυση εις το οποίο λίγο έως πολύ επισημαίνεται ότι η απώλεια επενδύσεων κάνει την Ευρώπη φτωχότερη και τροφοδοτεί την αίσθηση της φθίνουσας οικονομικής ευρωστίας. Ο Economist σημειώνει ότι ο πόλεμος δημιουργεί τρωτά σημεία στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο ενεργειακός πληθωρισμός διαχέεται δημιουργώντας ένα σοβαρό δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια ώρα, καθώς μαίνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει μια ευπάθεια στο επιχειρηματικό μοντέλο της Ευρώπης.
Πάρα πολλές από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, ιδίως οι γερμανικές, έχουν βασιστεί σε άφθονες ενεργειακές εισροές από τη Ρωσία. Πολλές εταιρείες έχουν επίσης εξαρτηθεί περισσότερο από την Κίνα. Το έγκριτο περιοδικό παράλληλα ασκεί κριτική και στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται, αυτός ο φόβος έχει ενισχυθεί από τον οικονομικό εθνικισμό της Αμερικής, ο οποίος απειλεί να τραβήξει τη δραστηριότητα πέρα από τον Ατλαντικό σε μια δίνη επιδοτήσεων και προστατευτισμού.
Ο νόμος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού περιλαμβάνει επιδόματα ύψους 400 δισ. δολαρίων για την ενέργεια, τη μεταποίηση και τις μεταφορές και περιλαμβάνει διατάξεις για την παραγωγή στην Αμερική. Προωθεί δηλαδή μόνο τα προϊόντα «made in USA». Από πολλές απόψεις το σχέδιο μοιάζει με τις βιομηχανικές πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες. Καθώς οι άλλοι δύο πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται όλο και πιο παρεμβατικοί και προστατευτικοί, η Ευρώπη, με τη γραφική επιμονή της στην τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το ελεύθερο εμπόριο, μοιάζει με κορόιδο. Με καθυστέρηση πολλών ετών, μην πω δεκαετιών, οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιτέθηκαν στις ΗΠΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι κερδίζει από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και από τις αυξημένες πωλήσεις όπλων, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει ένα πλαίσιο προστατευτισμού με επιδοτήσεις στις αμερικανικές εταιρείες στην εσωτερική αγορά σε βάρος των ευρωπαϊκών βιομηχανιών… Τώρα βέβαια είναι αργά για δάκρυα…
Η Αμερική είναι ενοχλημένη από τον οικονομικό λήθαργο της Ευρώπης και την αποτυχία της να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη είναι εξοργισμένη από τον οικονομικό λαϊκισμό της Αμερικής.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube