Απίστευτο: Και οι Financial Times «ξεπλένουν» τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ανδρέας Γεωργίου | Financial Times: Με ένα απαράδεκτο άρθρο, οι βρετανικοί Financial Times επανέρχονται στην καταδίκη του πρώην επικεφαλής τηςΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, από την ελληνική Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «προκαθορισμένη φάρσα» την πρόσφατη δίκη του, κατά τη διάρκεια της οποίας του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Απίστευτο: Και οι Financial Times «ξεπλένουν» τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
5'

ΑΗΘΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στο άρθρο των FT που τιτλοφορείται «Μία νομική φάρσα που θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις», ο συντάκτης χαρακτηρίζει «αποδιοπομπαίο τράγο» τον Γεωργίου, και σημειώνει πως «είχε αθωωθεί για τις ίδιες κατηγορίες πριν από λίγους μήνες» κι ότι «οι στατιστικολόγοι της ΕΕ έχουν εγκρίνει τα στοιχεία που έχει καταθέσει για το ελληνικό χρέος».

Μάλιστα, η εφημερίδα, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της, αναφέρει πως «η περίπτωση Γεωργίου δεν είναι η μοναδική, καθώς τόσο στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Κατερίνας Σαββαΐδου, εφαρμόστηκαν ανάλογες πρακτικές».

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ξένα ΜΜΕ σε απόλυτη εναρμόνιση με τις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο, επιχειρούν, για πολλοστή φορά, να επέμβουν με τρόπο ωμό και κατάπτυστο στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, θαρρεί κανείς και δεν υπάρχει χώρα ή οργανωμένη πολιτεία!

Φαίνεται δε, πως κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ότι «η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Και συνεχίζει ο αρθρογράφος των FT: «Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την διαφορά και να απαλλάξει τη Δικαιοσύνη από την πολιτική επιρροή, φαίνεται να στήνει τα δικά του δίκτυα επηρεασμού των δικαστικών».

Προσθέτει δε: «Ο πραγματικός χαμένος, πάντως, θα είναι η Ελλάδα. Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στην 133η θέση της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας στο θέμα αυτό και η δημιουργία νέων αμφιβολιών για την ισχύ του νόμου θα ζημιώσει τις προσπάθειες ανάκτησης εμπιστοσύνης».

Απίστευτες πιέσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα και τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν προχωρήσει σε ανάλογο σχολιασμό ως προς την υπόθεση Γεωργίου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Εξάλλου, και η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η Ανίκα Μπράιτχαρντ, υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα θέσει επί τάπητος το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.

Επισημαίνεται πως η Κομισιόν επέδειξε... ταχύτατα αντανακλαστικά, καθώς την Τρίτη (01/08/2017), λίγη μόλις ώρα μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων που καταδίκαζε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η κυρία Μπράιτχαρντ είχε παρέμβει στο θέμα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

«Θα ξανάκανα τα ίδια δίχως κανένα δισταγμό»

Την ίδια στιγμή, και έχοντας πλέον την πλήρη κάλυψη των Βρυξελλών, ο Ανδρέας Γεωργίου, αποφάσισε να «απασφαλίσει» κατά πάντων, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη (02/08/2017) στους Financial Times.

Χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς την παραμικρή συστολή, ο κ. Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας Στατιστικής Αρχής».

Και συνέχισε: «Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και ΕΕ». Εξάλλου, δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Προφανώς, ο κ. Γεωργίου δεν έχει καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα: Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τον καταδίκασε, επειδή δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Είναι εξίσου προφανές ότι η Κομισιόν επιχειρεί να αποσιωπήσει τα όσα συνέβαιναν την περίοδο εκείνη, η οποία συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία και την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο.

Μόνο που η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τέτοιου είδους τακτικές που παραπέμπουν σε εκφοβισμό. Και ευτυχώς που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το έκανε πολλές φορές μέχρι τώρα η Επιτροπή, εκβιάζοντας ακόμα και με… τεχνητές καθυστερήσεις ως προς την καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα, όπως αυτές προβλέπονται στο «αμαρτωλό» Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση του Εφετείου, εκκρεμεί και η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου επί της αναίρεσης που έχει ασκήσει από τις 19/07/2017 η Εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και αφορά στις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.

Η κυρία Δημητρίου άσκησε την αναίρεση, έχοντας εντοπίσει στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών «νομικούς λόγους», όπως έχει αναφέρει στο σκεπτικό της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή