Σημίτης: Ο αρχιτέκτονας της τραγωδίας των Ιμίων αρθρογραφεί για τα εθνικά θέματα

Ο άνθρωπος που το 1996, μέσα από την ελληνική βουλή, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την παρέμβαση τους στην Κρίση των Ιμίων, την κρίση δηλαδή που φέρει την υπογραφή του καθότι δεν είχε χρόνο να δεχθεί τον επικεφαλής της ΕΥΠ ο οποίος θα τον ενημέρωνε για τις προθέσεις των Τούρκων, ξαναχτυπά.

Σημίτης: Ο αρχιτέκτονας της τραγωδίας των Ιμίων αρθρογραφεί για τα εθνικά θέματα
EUROKINISSI
2'

Δίνει συμβουλές, με άρθρο του στην Καθημερινή, στην επόμενη κυβέρνηση πως πρέπει να βρει λύση με την Τουρκία, ακόμα και αν δεν είναι ευχάριστη. Πρόκειται για τον Κώστα Σημίτη του οποίου οι ατυχείς χειρισμοί το 1996 είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και του καθεστώτος των γκρίζων ζωνών που από τότε δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα. Η χώρα καλείται να αποδεικνύει συνεχώς πως έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου τις οποίες εποφθαλμιούν οι Τούρκοι για να αποκτήσουν έξοδο στο Αιγαίο.

Τι λέει λοιπόν ο Κώστας Σημίτης; Πως ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες.

Γράφοντας συγκεκριμένα για την κρίση του 1996 επισημαίνει πως «δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην τακτική του όσον αφορά το θέμα των γεωτρήσεων και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδιοκτήτες» των κοιτασμάτων στην περιοχή.

Το πρόβλημα για τον Κώστα Σημίτη ξεκινά από την ύπαρξη υδρογονανθράκων και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής επιχειρεί μια άλλου τύπου ανάλυση. Για εκείνον το 1996 έφταιξε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου και η αλλαγή πρωθυπουργού στη χώρα – ο Κώστας Σημίτης μόλις είχε αναλάβει. Και συγκρίνει τις δύο περιόδους εκτιμώντας πως η πολιτική κατάσταση στην χώρα σήμερα ευνοεί αντίστοιχες δράσεις από τους γείτονες.

Για τα δικά του λάθη όμως κουβέντα. Αντίθετα επικαλείται και πάλι τις παρεμβάσεις των Αμερικανών που ζητούν «σταθερότητα» και «συμφωνίες εξίσου επωφελείς στα εμπλεκόμενα μέρη». Τι λέει δηλαδή ο Κώστας Σημίτης; Να μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες με τους Τούρκους υποκύπτοντας στους εκβιασμούς τους.

«Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει, πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ» σημειώνει ο Κώστας Σημίτης.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη θλίψη: Νεκρός ο 3χρονος γιος γνωστού τραγουδιστή - Πώς συνέβη η τραγωδία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή