Μετακίνηση εκτός νομού: Θα ανάψει «πράσινο» φως για την έξοδο του Πάσχα;

«Μάχες» με τον ιό θα δίνονται μέχρι το Πάσχα και ίσως μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη χώρα να ανοιγοκλείνει σε μία προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία.

Μετακίνηση εκτός νομού: Θα ανάψει «πράσινο» φως για την έξοδο του Πάσχα;
3'

Περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ και το Πάσχα, ωστόσο στους ειδικούς επικρατεί αισιοδοξία και ευελπιστούν ότι φέτος οι γιορτές δεν θα είναι τόσο «βουβές», καθώς θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Θα μπορέσουμε να σουβλίσουμε αρνί με τους δικούς μας ανθρώπους;INTIME

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί «πράσινο» φως για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον Μάιο, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

«Παράθυρο» αισιοδοξίας άφησε άλλωστε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογωμόνων κυρία Αναστασία Κοτανίδου την Τετάρτη όταν μίλησε στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Η ειδικός τόνισε πως καταλαβαίνει ότι υπάρχει κούραση, ωστόσο ζήτησε να κάνουν οι πολίτες υπομονή, λέγοντας πως «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας».

Η καθηγήτρια μιλώντας στα «ΝΕΑ» τόνισε ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων.

«Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 1 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει, και περιμένουμε και περίπου 1 εκατ. εμβόλια μέσα στο Μάρτιο, επομένως το Πάσχα θα είμαστε σε πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που βιώσαμε πέρυσι, προς το καλύτερο».

Αισιόδοξα είναι και το μήνυμα της Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κυρίας Ματίνας Παγώνη για το Πάσχα.

«Πάσχα με αποστάσεις, με μάσκες και με μέτρα, που σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι ακόμη δεν θα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι εμβολιασμοί. Μέχρι τότε θα δούμε πως θα είναι τα κρούσματα και αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις από μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη», είπε στον ANT1.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή