Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ GRAPHIC NOVEL CHRIS JAYMES ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ NEWSBOMB

«Τα Παιδιά της Επανάστασης»: Ένα αμερικάνικο κόμικ για το 1821!

Ο Chris Jaymes, ο δημιουργός του graphic novel για την Ελληνική Επανάσταση «ανοίγει τα χαρτιά του» στο Newsbomb.gr.

«Τα Παιδιά της Επανάστασης»: Ένα αμερικάνικο κόμικ για το 1821!
Ένα κόμικ ήρθε από την άλλη ακτή του Ατλαντικού στη χώρα μας για την Επανάσταση του 1821.
Newsbomb.gr
10'

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Chris Jaymes, έστρεψε το βλέμμα του στην Ελληνική Επανάσταση και αποφάσισε να γράψει για αυτήν μια ιστορία με τίτλο «Sons of chaos» (Tα Παιδιά της Επανάστασης).

Με τη βοήθεια του Αργεντινού κομίστα, Ale Aragon, ο Chris Jaymes αφηγείται την ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη και του Αλή πασά, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία του αγώνα των Ελλήνων για τον υπόλοιπο κόσμο έτσι, όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του graphic novel «Sons of Chaos» βρέθηκε στην Ελλάδα για προγραμματισμένες εκδηλώσεις και μίλησε στην κάμερα του Newsbomb.gr για το έργο του αλλά και τη σημασία της ελληνικής επανάστασης.

Εικονολήπτης: Γαστεράτος Αλέξανδρος

Απόδοση διαλόγων: Γιάνκο Χριστίνα

Διαβάστε τη συνέντευξη

Newsbomb.gr: Chris, πες μας για το κόμικ. Τι σε ενέπνευσε, ώστε να γράψεις για την ελληνική επανάσταση;

Chris Jaymes: «Λοιπόν, αρχικά ένας φίλος μου ήρθε από την Ελλάδα, με πλησίασε και μου είπε: "Πρέπει να κάνεις μια ταινία για την ελληνική επανάσταση". Δεν ήξερα τίποτα για την ελληνική επανάσταση. Οριακά δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την αμερικανική επανάσταση. Δεν ήμουν σχετικός με την ελληνική ιστορία. Ωστόσο, ο φίλος μου μου έλεγε αδιάκοπα πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία δεν την ξέρει κανείς εκτός από όσους ζουν στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο σχετικό με τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Συνεχίζοντας να διαβάζω κι άλλα βιβλία και γνωρίζοντας ενδιαφέροντες χαρακτήρες μέσα από αυτά, άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με αυτό. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως έβλεπα όλες αυτές τις μάχες και τους αγώνες σαν μια ταινία, αλλά όχι με θετικό τρόπο, δηλαδή όχι ως καρτούν. Ξεκίνησα, λοιπόν, να σκέφτομαι πώς θα ήταν να ζω σε μια τέτοια εποχή, όπου δεν ξέρεις αν ο φίλος σου θα ζει αύριο, αν η μητέρα σου θα πεθάνει και όλο αυτό με επηρέασε, καθώς συνειδητοποίησα πως ενώ πρόκειται για μια πρόσφατη στιγμή στην ιστορία, συνηθίζουμε να μην βλέπουμε τον πόλεμο ως μια ανθρώπινη εμπειρία, αλλά ως κάτι φανταστικό, ως μια φανταστική εκδοχή της πραγματικότητας. Όλο αυτό έκανε να προσπαθήσω να καταλάβω πόσο σκληρό είναι να βιώνεις κάτι τέτοιο».

Ποια ήταν η αποδοχή από τον κόσμο;

«Μέχρι στιγμής, υπάρχει τεράστια αποδοχή. Ειδικά στην Ελλάδα, αν όχι όλοι, πολλοί άνθρωποι που με πλησιάζουν είναι ευγνώμονες και εκπλήσσονται που επενδύω τον χρόνο μου μιλώντας για τη δική σας ιστορία. Οπότε νιώθω περισσότερη αγάπη και εκτίμηση από όση περίμενα, γεγονός το οποίο είναι πραγματικά πολύ ωραίο, ειδικά όταν έχεις ξοδέψει τόσο χρόνο για κάτι, ελπίζοντας ότι αυτό θα αρέσει στον κόσμο».

Πόσο καιρό ερευνούσες το θέμα πριν ξεκινήσεις να γράφεις;

«Μου πήρε περίπου έναν χρόνο. Όταν αρχικά ξεκίνησα να ψάχνω και να μελετώ για την επανάσταση, δεν ήταν εύκολο να βρω πληροφορίες στα αγγλικά, καθώς δεν υπήρχαν πολλά βιβλία. Επιπλέον, τότε, δηλαδή πριν 12 χρόνια, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο όσον αφορά το 1821. Υπήρχαν μερικές σελίδες όπως η Wikipedia, αλλά όχι πολλές.

Επομένως, έπρεπε να βρίσκω βιβλία και να διαβάζω ό,τι μπορώ. Και κάπως έτσι συνειδητοποίησα πως όλα τα βιβλία και οι πληροφορίες λένε μια διαφορετική ιστορία. Κάθε βιβλίο ιστορίας αποτελεί μια διαφορετική φανταστική ιστορία. Οπότε έπρεπε να λειτουργήσω σαν ρεπόρτερ, ερευνώντας ποιος έγραψε το βιβλίο και ποια ήταν η άποψή του, προσπαθώντας έτσι να καταλάβω ποια θα μπορούσε να είναι η αλήθεια. Όλο αυτό, λοιπόν, διήρκεσε έναν χρόνο».

Τι σημαίνει Ελλάδα για εσένα;

«Ως παιδί στο σχολείο διδάσκεσαι τα πολύ κλισέ. Είναι πολύ πιθανό αυτό να ισχύει και για εσάς. Στη χώρα μου ακούς για την ελληνική μυθολογία και τους θεούς, το ελληνικό φαγητό όπως ο γύρος, τα φαλάφελ. Ακούμε για τη Δημοκρατία, για το πόσο σημαντική είναι η ελληνική ιστορία, αλλά εν τέλει καταλήγουμε να μην ξέρουμε τίποτα σχετικά με όλα αυτά. Δεν μας διδάσκουν τίποτα σημαντικό.

Οπότε ό,τι ξέρουμε είναι από ταινίες όπως Mamma Mia, Clash of the Titans και άλλα τέτοια ερεθίσματα. Όταν, λοιπόν, μεγαλώνεις και δεν ξέρεις τίποτα για τις άλλες χώρες, αρχίζεις να ψάχνεις και συναρπάζεσαι όλο και πιο πολύ, αφού όλα σου φαίνονται καλύτερα συγκριτικά με τον δικό σου τόπο καταγωγής και παραπονιέσαι για όσα δεν λειτουργούν σωστά.

Με βάση τη δική μου εμπειρία σχετικά με την Ελλάδα, αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ένα σημείο ιστορίας και πολιτισμού, όπου οι άνθρωποι πολεμούν ώστε να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και πάντα έβρισκαν και βρίσκουν τρόπους να παραμένουν ενωμένοι σε δύσκολες καταστάσεις και να καταλήγουν σε γόνιμες λαμπρές ιδέες καλύτερα από κάθε άλλη χώρα. Και δεν ξέρω γιατί και πώς καταφέρνετε πάντα και το κάνετε αυτό. Αποτελεί ένα μυστήριο».

Γιατί όμως επέλεξες τον Αλή Πασά;

«Η απόφασή μου για το τι θα γράψω ήταν μια πρόκληση, καθώς υπήρχαν πολλές πληροφορίες και πολλοί χαρακτήρες. Μαθαίνοντας περισσότερα για την επανάσταση και τα εμπλεκόμενα άτομα, άρχισα να σκέφτομαι ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, ώστε να κάνω τον κόσμο να ασχοληθεί με αυτό. Ακόμη και για αυτούς που δεν ήξεραν τίποτα για την επανάσταση, έψαχνα ένα σημείο εισαγωγής στην ιστορία που θα τράβαγε την προσοχή του κόσμου.

Πιστεύω πως ο Αλή Πασάς και οι Σουλιώτες, ειδικά ο Μάρκος Μπότσαρης και η οικογένειά του, είχαν ένα τόσο δυναμικό στοιχείο που σχεδόν μου φάνηκε εξωπραγματικό, σαν ταινία. Πιστεύω πως ο Αλή Πασάς ήταν παράφρων με έναν τρόπο που ήταν πραγματικά απίστευτος αλλά ταυτόχρονα απάνθρωπος και μοχθηρός. Πιστεύω, λοιπόν, πως όταν ένας άνθρωπος έχει την ικανότητα να είναι ένας τέτοιος ηγέτης, σε ιντριγκάρει πάντα να καταλάβεις πώς και γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Όσο περισσότερα μαθαίνεις όσον αφορά την αλήθεια πίσω από την ψυχολογία αυτού του ατόμου, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον, καθώς αντιπροσωπεύει κάποιον που είναι χειριστικός με κινηματογραφικό τρόπο, όπως το "κακό παιδί", ο Τζόκερ και γενικά, αυτό το είδος χαρακτήρων. Κάπως έτσι ξεκίνησε να αποκτά νόημα η παρουσίαση του όλου θέματος σε άτομα που δεν γνώριζαν τίποτα γι’ αυτό».

Mπορείς να μας πεις μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση στην οποία συμμετέχεις;

«Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Στο Μεσολόγγι παρουσίασα σε εκδήλωση το βιβλίο. Μετά από λίγες μέρες θα κάνω επίσης μια παρουσίαση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός».

Γνωρίζουμε ότι εκτός από συγγραφέας κόμικ είσαι και άνθρωπος της έβδομης τέχνης και συμμετέχεις αυτή την εποχή σε μια πολύ γνωστή τηλεοπτική σειρά.

«Τον προηγούμενο μήνα γύριζα μια τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετείχα ως ηθοποιός. H σειρά αυτή ονομάζεται «For All Mankind» («Για Όλη την Ανθρωπότητα») και παίζεται στο Apple Tv. Αφορά τον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και βρίσκεται στην τέταρτη σεζόν αυτή τη στιγμή.

Εγώ υποδύομαι έναν Άγγλο αστροναύτη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και πρόκειται να φέρει εις πέρας μια αποστολή. Συγκεκριμένα, φεύγουμε σε έναν διαστημικό σταθμό στον Άρη. Αυτή η ιστορία ξετυλίγεται στην τέταρτη σεζόν. Δεν έχω συμμετάσχει ξανά σε τόσο μεγάλη τηλεοπτική σειρά. Είναι τρελό όλο αυτό. Ντύνεσαι σαν αστροναύτης, τα σετ είναι μεγάλοι διαστημικοί σταθμοί, βρίσκεσαι στον Άρη, υπάρχει έλλειψη βαρύτητας και οι ιμάντες σε κάνουν να αιωρείσαι. Είναι ευλογία που είμαι μέρος ενός τέτοιου πρότζεκτ».

Ο Chris Jaymes παρουσίασε στο Μεσολόγγι το εικονογραφημένο βιβλίο «Τα Παιδιά της Επανάστασης»

Την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του εικονογραφημένου βιβλίου «Τα Παιδιά της Επανάστασης» από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Chris Jaymes στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από το δήμαρχο κ. Λύρο, ο οποίος καλωσόρισε τον Chris στο Μεσολόγγι και ευχήθηκε η πόλη να δώσει έμπνευση στον διακεκριμένο καλλιτέχνη για κάποιο μελλοντικό project του. Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου από τα μέλη του «Ιστορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου» που παρέστησαν με ιστορικές φορεσιές της πόλης, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

jaymes.jpg
Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου από τα μέλη του «Ιστορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου» που παρέστησαν με ιστορικές φορεσιές της πόλης, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.Facebook /Chris Jaymes

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο ίδιος ο δημιουργός του βιβλίου, ο οποίος με τη βοήθεια του ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου που μετέφραζε στα ελληνικά, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του στον καλλιτεχνικό κόσμο των ΗΠΑ μέσα από συμμετοχές του σε κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές και μίλησε για τη διαδικασία από την οποία προέκυψε το εν λόγω graphic novel.

Κομβικής σημασίας, σύμφωνα με τον Chris Jaymes, ήταν η γνωριμία του με τον επίσης παρόντα στην εκδήλωση, Ελληνοαμερικανό παραγωγό Νικ Λάμπρου, ο οποίος τον εισήγαγε στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

chris.jpg
Κλείνοντας την παρουσίαση ο Κρις Τζέιμς δήλωσε, ενθουσιασμένος με τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που συνάντησε στο Μεσολόγγι και εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του ένα από τα επόμενα project του να σχετίζεται άμεσα με το Μεσολόγγι.Facebook /Chris Jaymes

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Chris δήλωσε, επίσης, ενθουσιασμένος με τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που συνάντησε στο Μεσολόγγι και εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του ένα από τα επόμενα project του να σχετίζεται άμεσα με τον τόπο μας.

H δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Γκολέμη Αναστασία Βασιλική με τον Chris Jaymes.Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Λίγα λόγια για το κόμικ «Τα Παιδιά της Επανάστασης»

Σημειώνεται ότι ο Chris Jaymes ξεκινώντας να μελετά τα άγνωστα για εκείνον μέχρι τότε – ιστορικά γεγονότα, αποφάσισε να γράψει ένα μυθιστορηματικό σενάριο ταινίας, το οποίο στη συνέχεια απέδωσε με τη μορφή εικονογραφημένου βιβλίου έπειτα από μια δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια.

Το βιβλίο δεν ακολουθεί πιστά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά παίρνει αφορμή από αυτά και κινείται στη σφαίρα της μυθοπλασίας υπό ένα κυρίως ψυχαγωγικό πρίσμα, κάνοντας αναφορές και στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2019 με τον τίτλο «Sons of Chaos» και παρουσιάστηκε με τεράστια απήχηση στην έκθεση κόμικς AthensCon της ίδιας χρονιάς. Το 2020 μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε στη χώρα μας υπό τον τίτλο «Τα Παιδιά της Επανάστασης».


Διαβάστε επίσης

Στο φετινό AthensCon θα μονομαχήσετε με τον Darth Vader

Ο Μικρός Ήρωας συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες μέχρι σήμερα

Ράλλης Μπούρης: Ο Έλληνας που μαζεύει αυτοκόλλητα Panini από το 1978



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή