Pokemon Go: Τι είναι η νέα τρέλα που κατέλαβε τον πλανήτη!

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες προκειμένου να δημιουργήσει το δικό του μύθο και εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο να προσπαθούν να μάθουν όσα μπορούν περισσότερα γι’ αυτό.ΤοPokemon Goείναι μεν ένα παιχνίδι για smartphones, από τα πρώτα που αξιοποιούν τις δυνατότητες των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), παράλληλα, όμως, είναι και ένα video game που σε «υποχρεώνει» να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να βγεις εκτός σπιτιού προκειμένου να το απολαύσεις.

Pokemon Go: Τι είναι η νέα τρέλα που κατέλαβε τον πλανήτη!
9'

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ SMARTPHONES ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ!

Του Δημήτρη Μαλλά

Τι είναι και πώς παίζεται;

Όπως φαίνεται και από την επωνυμία του, το Pokemon Go αποτελεί μέρος της «οικογένειας» Pokemon. Είναι μάλλον απίθανο να μην έχετε ξανακούσει για τα Pokemon, μία ιαπωνική σειρά video games και κινουμένων σχεδίων που μεγάλωσε πρακτικά όλους όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και μετά, και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Picachu, ίσως το πιο γνωστό Pokemon. Πίσω από τα Pokemon, τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους το 1996, βρίσκεται η ιαπωνική Nintendo, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον «κόσμο» των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε ένα εικονικό περιβάλλον, και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια, καλείται να τα εκπαιδεύσει και να τα «εκγυμνάσει» (σ.σ. υπάρχουν ειδικά «γυμναστήρια» γι’ αυτό το σκοπό) ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Όσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει.

Η ίδια φιλοσοφία υπάρχει και στο Pokemon Go και ο στόχος είναι ο ίδιος. Όμως, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Ότι ο χρήστης πρέπει να κινηθεί εκτός του σπιτιού του και επιπλέον με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και των Google Maps υπάρχει μία αλληλεπίδραση του πραγματικού κόσμου με εκείνον του παιχνιδιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην οθόνη του smartphone όταν προχωράς με το Pokemon Go να «τρέχει» βλέπεις κανονικά το πεζοδρόμιο ή την πλατεία που βρίσκεσαι μέχρι να εντοπίσεις το Pokemon, χρησιμοποιώντας και τον ειδικό χάρτη που υπάρχει. Για να το πιάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα Pokeball αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πιάσουν με τα χέρια τους τα εικονικά Pokemon που βλέπουν στην οθόνη του smartphone τους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ένα σωρό αστεία σχετικά video στο YouTube.

Επιπλέον, οι δημιουργοί του Pokemon Go έχουν τοποθετήσει τα «γυμναστήρια» σε συγκεκριμένα σημεία μίας πόλης ή μίας συνοικίας δίνοντας μία διάσταση κοινωνικής συναναστροφής στο παιχνίδι, καθώς αρκετοί «παίκτες» μαζεύονται σε μία πλατεία, για παράδειγμα.

Σημειωτέον πως το παιχνίδι είναι μόνο για smartphones και οι δημιουργοί του συνιστούν στους παίκτες να έχουν ενεργοποιημένα τα δεδομένα σε δίκτυα κινητής γιατί πρέπει να είναι εκτός σπιτιού για να παίξουν!

Ποιοι το δημιούργησαν;

Η «οικογένεια» Pokemon ανήκει σε μία εταιρεία με τον όχι πολύ πρωτότυπο τίτλο The Pokemon Company. Πρόκειται για μία κοινοπραξία της Nintendo και των επίσης ιαπωνικών εταιρειών Game Freaks και Creatures. Η τεράστια απήχηση του Pokemon Go έδωσε νέα πνοή στην Nintendo, η τιμή της μετοχής της οποίας τις τελευταίες ημέρες έχει «εκτοξευτεί» και δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο παιχνίδι να είναι ο βασικός λόγος που η ιαπωνική εταιρεία θα καταφέρει να επιβιώσει.

Όμως, για το Pokemon Go η Nintendo χρειάστηκε να συνεργαστεί με τη Niantic Labs, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στο χώρο των παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας. Μάλιστα, η Niantic Labs ξεκίνησε ως τμήμα της Google, από την οποία «αποσχίστηκε» την περασμένη χρονιά. Η Niantic Labs έχει δημιουργήσει ένα ακόμη παιχνίδι AR, ονόματι Ingress, το οποίο μπορεί να μην είχε τεράστια επιτυχία αλλά έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό. Παρεπιμπτόντως, η Google δεν έχει «παρατήσει» τη Niantic Labs. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς αν σκεφτεί ότι της έδωσε χρηματοδότηση 30 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αναπτύξει το Pokemon Go!

Τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το Pokemon Go θα είναι η εφαρμογή εκείνη που θα πείσει τους καταναλωτές για τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Οι περισσότεροι γνωρίζουν την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) όπου ο χρήστης εισέρχεται σε έναν εικονικό, ψηφιακό κόσμο και «απομονώνεται» από τον πραγματικό. Στο augmented reality ο ψηφιακός κόσμος αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό και ο χρήστης δεν «απομονώνεται». Η Microsoft έχει παρουσιάσει το HoloLens, μία πλατφόρμα AR, όπου φορώντας ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά ο χρήστης έχει πρόσβαση σε έναν τρισδιάστατο λειτουργικό σύστημα που είναι κυριολεκτικά στον ...αέρα! Σε αυτή την κατηγορία εφαρμογών, αν και μάλλον απλή ως εφαρμογή, είναι και το heads up display που διαθέτουν ορισμένα ακριβά αυτοκίνητα όπου όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται ψηφιακά πάνω στο παρμπρίζ του οχήματος!

Πόσο «τρέλα» επικρατεί;

Ας επανέλθουμε στο Pokemon Go, η δημοτικότητα του οποίου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Στα 20 χρόνια της «οικογένειας» Pokemon έχουν πουληθεί 200 εκατ. αντίγραφα των video games της σειράς. Από τις 6 Ιουλίου που ξεκίνησε η διάθεση του Pokemon Go, το app έχει «κατέβει» από το Play Store της Google ή τo App Store της Apple πάνω από 8 εκατομμύρια και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία όσο προστίθενται και νέες χώρες που είναι διαθέσιμο. Μάλιστα, η Niantic Labs υποχρεώθηκε να επιβραδύνει το «άνοιγμα» σε νέες χώρες, δεδομένου ότι οι servers της απειλούνται με κατάρρευση.

Η «τρέλα» είναι τέτοια ώστε μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις που οι παίκτες έπεσαν θύματα κλοπής πολύ απλά γιατί δεν πρόσεχαν τίποτα άλλο από την οθόνη του smartphone τους! Επίσης, υπάρχουν και πολλά ατυχήματα λόγω της έλλειψης προσοχής από τους παίκτες του Pokemon Go, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα εθιστικό. Το αποτέλεσμα είναι πολλές αστυνομικές διευθύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες!

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν videos από πλατείες και άλλα σημεία όπου δεκάδες παίκτες με το smartphone ανά χείρας προσπαθούν να ...πιάσουν Pokemon.

Μπορώ να το παίξω στην Ελλάδα;

Αν μπείτε στο Play Store ή στο App Store μέσω ελληνικού παρόχου (κινητής ή σταθερής) και αναζητήσετε το Pokemon Go, πολύ απλά δεν θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα.

Μπορείτε βέβαια να το βρείτε μέσω του web στις διευθύνσεις https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nianticlabs.pokemongo ή https://itunes.apple.com/nz/app/pokemon-go/id1094591345?mt=8 αλλά και πάλι δεν θα μπορείτε να το «κατεβάσετε».

Το Pokemon Go ξεκίνησε να διατίθεται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πιθανότατα επειδή εκεί είχε servers η Niantic Labs λόγω του Ingress, ενώ στη σχετική λίστα προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανία. Η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθεί σύντομα, όπως και η Ιαπωνία, όπου η δημοτικότητα των Pokemon είναι τεράστια.

Βέβαια, υπάρχει τρόπος να «ξεγελάσει» κανείς το σύστημα και να «κατεβάσει» το app. Στην περίπτωση των Android συσκευών, θα πρέπει να βρει το επονομαζόμενο αρχείο APK και να ορίσει στις ρυθμίσεις του smartphone του ότι αποδέχεται την εγκατάσταση εφαρμογών από μη εξουσιοδοτημένες πηγές. Όπως είναι προφανές, μία τέτοια επιλογή ελλοχεύει κινδύνους ασφάλειας για τη συσκευή σας.

Στην περίπτωση του iPhone, θα πρέπει να συνδεθείτε με το αμερικανικό App Store. Αυτό σημαίνει αποσύνδεση από τον υπάρχοντα λογαριασμό σας, σύνδεση στην αμερικανική έκδοση (σ.σ. θα χρειαστεί να βάλετε και μία διεύθυνση που προφανώς θα είναι ψεύτικη), λήψη του Pokemon Go και μετά επανασύνδεση στον «κανονικό» λογαριασμό σας.

Το πρόβλημα είναι πώς και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς οι servers της Niantic Labs δεν προσφέρουν - ακόμη - τοπικό περιεχόμενο.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πως βγάζει χρήματα

Ένας λόγος που η δημοτικότητα έχει εκτοξευθεί είναι και το ότι το Pokemon Go διατίθεται δωρεάν όταν τα video games της σειράς Pokemon ήταν διαθέσιμα μόνο για τα μηχανήματα της Nintendo και φυσικά υπήρχε κόστος αγοράς.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το Pokemon Go δεν θα προσφέρει έσοδα στους δημιουργούς του. Κατ’ αρχήν, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος PokeCoins και να τα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει πιο γρήγορα την ισχύ των Pokemon που έχει συλλέξει.
Κατά δεύτερον, υπάρχει και η διαφήμιση μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, τα McDonalds φέρονται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα διαφημιστεί μέσα από το περιβάλλον του Pokemon Go. Και είναι προφανές ότι έπεται συνέχεια.

Θα κρατήσει η δημοτικότητα του;

Το Pokemon Go, παρά το ότι δεν έχει συμπληρώσει 10 ημέρες από τη διάθεση του, συγκρίνεται ήδη με παιχνίδια που προκάλεσαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο όπως τα πιο πρόσφατα Candy Crush Saga και Angry Birds και τα παλαιότερα Tetris και PacMan.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι είναι απλώς μία «μόδα» που θα διαρκέσει το καλοκαίρι και ενδεχομένως και μερικούς ακόμη μήνες και μετά θα περάσει, όπως συνέβη με πολλά παιχνίδια. Μία άποψη που έχει αρκετή βάση, δεδομένου κιόλας ότι το Pokemon Go απαιτεί να είσαι εκτός σπιτιού και το χειμώνα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για την πρώτη φορά που μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας έχει απήχηση στο κοινό. Και δεδομένου ότι αντίστοιχες προβλέψεις είχαν γίνει και για υπηρεσίες με αρκετό κοινωνικό προσανατολισμό, όπως το Facebook, μπορεί και αυτή τη φορά να υπάρξει μία έκπληξη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή