Κοσμίδη – Γαβρίλη: Ο χαλβάς από την Δραπετσώνα
Ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη συνεχίζει αδιάκοπα μια παράδοση 90 ετών.
Η ιστορία ξεκινά κάπου στο 1924 με τον, Κώστα Μεζαρντάσογλου που εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κ. Κώστας εργαζόταν σε χαλβαδοποιείο της Μικράς Ασίας και άνοιξε το εργαστήριό του μέσα σε μια παράγκα, όπως άλλωστε συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1984, όταν το μαγαζί είχε αναλάβει ήδη ο γιος, Γιώργος Μεζαρντάσογλου, ένωσε τις γνώσεις του με τον Ευμόρφιο Κοσμίδη. Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος αποσύρθηκε, λόγω σύνταξης, και τα ηνία ανέλαβε ο Νικόλαος Γαβρίλης που διατηρεί το εργαστήριο μέχρι και σήμερα μαζί με τους συνεργάτες του. Το 2008 απονεμήθηκε στο εργαστήριο βραβείο «ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» από το περιοδικό «Γαστρονόμος».
Με βάση την παραδοσιακή διαδικασία, ο χαλβάς Δραπετσώνας είναι χειροποίητος και δεν ζυμώνεται σε μηχανικό ζυμωτήριο. Για το λόγο αυτό, η παραγωγή του χαλβά στο εργαστήριο είναι αποκλειστική ευθύνη του Νικ. Γαβρίλη και του Ευμ. Κοσμίδη, μιας και παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του μείγματος, που ζυμώνεται στο χέρι, που αγγίζει τους 80 βαθμούς Κελσίου. «Πολλοί τον προτιμούν ζεστό» σημειώνει ο κ. Γαβρίλης, ενώ τα ποσοστά της κατανάλωσης είναι 50% με αμύγδαλο και από 25% με σοκολάτα και ο σκέτος.
Ο κ. Γαβρίλης θεωρεί ότι υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να μεγαλώσει μια επιχείρηση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του προϊόντος. Ωστόσο, τα προϊόντα της συγκεκριμένης χαλβαδοποιίας μπορεί να τα βρει κανείς σε πολλά σημεία της Ελλάδας και ειδικότερα της Αθήνας.
Η χαλβαδοποιία Κοσμίδη – Γαβρίλη είναι επιχείρηση που, ενώ έχει μεγάλη ζήτηση, επέλεξε να μην επεκταθεί, για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του χειροποίητου χαλβά. Η Χαλβαδοποιία της Δραπετσώνας δεν βασίζεται στις αρχές του marketing και στα νέα μοντέλα επαγγελματικής επέκτασης. Βασίζεται στην αγάπη και το μεράκι να προσφέρει παραδοσιακά προϊόντα που μας θυμίζουν μια άλλη εποχή.