Σερβία: «Οδεύουμε προς μια ελληνική τραγωδία»

Η Σερβία βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία καθώς τα χρηματικά αποθέματα επαρκούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Εχθές παραιτήθηκε και ο Ντέγιαν Σόσκιτς, διοικητής της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σερβία: «Οδεύουμε προς μια ελληνική τραγωδία»
2'

Για να μπορέσει η Σερβία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και μετά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει νέους πόρους. Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Μλάντγιαν Ντίκιτς, η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προοριζόταν για τους σερβικούς σιδηροδρόμους. Ίσως χρησιμοποιηθεί όμως και ένα δάνειο από το ΔΝΤ, το οποίο θα διοχετευθεί στο δημόσιο προϋπολογισμό.

Ο οικονομικός αναλυτής Αλεξάντερ Στεβάνοβιτς δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια απαράδεκτη κατάσταση στα οικονομικά και προσέθεσε:

«Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να φανεί συνετή θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Σερβία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ότι ξοδέψαμε περισσότερα από όσα είχαμε και ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα εάν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο».

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποστεί περικοπές στους μισθούς τους. Τώρα είναι η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει ο Σέρβος οικονομολόγος.

«Εάν συνεχίσουν να εξαπατούν την κοινή γνώμη και δεν πουν την αλήθεια για τη σερβική οικονομία, τότε πολύ φοβάμαι ότι οδεύουμε με μεγάλη ταχύτητα προς μια ελληνική τραγωδία» υποστηρίζει ο Σάσα Τζόγκοβιτς από το Σερβικό Ινστιτούτο για την Ανάλυση της Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά η Σερβία δυσκολεύεται να βρει δανειστές. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα αναγκαστεί ενδεχομένως να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο σε αντάλλαγμα θα απαιτούσε πιο σκληρά μέτρα. Η κατάσταση είναι όμως ούτως ή άλλως δύσκολη στη Σερβία. Ο μέσος όρος των μισθών κυμαίνεται στα 400 ευρώ το μήνα περίπου, ενώ η ανεργία πλήττει έναν στους τέσσερις Σέρβους.

Τέλος, παραιτήθηκε χθες ο Ντέγιαν Σόσκιτς, διοικητής της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας, διαμαρτυρόμενος για το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο περιορίζει την ανεξαρτησία της τράπεζας. Η Σερβία παλεύει με ένα ιστορικό, όπως χαρακτηρίζεται, έλλειμμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή