Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνούν σε όλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Πολλά είναι πλέον τα ερωτηματικά σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας μόνο απογοήτευση είχε να προσφέρει.

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνούν σε όλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες
4'

Η σύνοδος κορυφής άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) με τρεις ώρες καθυστέρηση απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί, στο τέλος μιας ημέρας συνομιλιών ανάμεσα στον Βαν Ρόμπαϊ και καθέναν από τους ευρωπαίους ηγέτες και μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Οι ηγέτες της Ε.Ε εμφανίστηκαν απρόθυμοι να βρουν συμβιβαστική λύση τόσο για το ελληνικό ζήτημα όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020. Πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθούν σημεία σύγκλισης μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει χθες ότι «είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε» και την Κριστίν Λαγκάρντ ότι «χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά».

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Μέρκελ θα ήθελε επιπλέον περικοπές 30 δισεκ. ευρώ. Ο Κάμερον προχωρεί ακόμη μακρύτερα με περικοπές της τάξης των 40 ως 50 δισ. σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση Ρομπάι

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, δήλωσε πως για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές και αυτό είναι επώδυνο. Για το λόγο αυτό ζήτησε λογική και ρεαλισμό. Χαρακτηριστικά είπε μάλιστα: «Ευτυχώς αυτό το ζήτημα μας απασχολεί μόνο κάθε επτά χρόνια».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.

Όπως ανέφερε, η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό τόσο το ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά συμφέροντα. «Μαζί θα βρούμε μια ισορροπημένη λύση. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές μας», κατέληξε.

Συγκεκριμένα στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Βαν Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία.

Η πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. δεν έγινε ωστόσο δεκτή με ικανοποίηση, με πολλούς αρχηγούς κυβερνήσεων να εκφράζουν τις πρώτες αντιρρήσεις τους.

Αυτό το νέο αδιέξοδο σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την καταβολή μιας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μια νέα σύνοδος του Eurogroup για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Φρανσουά Ολάντ: Απίθανο να μην υπάρξει συμφωνία

Ο μόνος αισιόδοξος στην χθεσινή Σύνοδο φαίνεται πως ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή. «Δεν είμαστε στη σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας», υπογράμμισε.

Με νεύρα έφυγε ο Κάμερον

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση.

Στη χώρα του δέχεται έντονη πίεση και θα μπορούσε να επιστρέψει με μια νίκη στο Λονδίνο, με τη διατήρηση της έκπτωσης που έχει η Βρετανία στη συμβολή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Αν δεν καταλήξουμε αύριο σε συμφωνία, αυτό θα ξεφουσκώσει», είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Τα περιθώρια ελιγμού για τον κ. Κάμερον είναι τόσο μικρά που είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση Σαμαρά: Οι λόγοι του φιάσκου στο Eurogroup

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Μέρκελ την πρώτη μέρα της Συνόδου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή