Καταβολή 4,9 δισ. ευρώ προς ιδιώτες- Έγκριση για εξόφληση 5,8 δισ.
Κονδύλια ύψους 5,8 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά το ποσό που έχει χορηγηθεί στην αγορά ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση αυτή σε σημαντική επιβράδυνση που παρατηρείται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που ήταν καταγεγραμμένες στο τέλος του 2011 και αφορούσαν στον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στους δήμους.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 73% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (8 δισ. ευρώ).
«Συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας. Ωστόσο, το συνολικό ύψος των ποσών που έχουν καταβληθεί ως τελικές πληρωμές ανέρχεται περίπου στα 4,9 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο αυτές ανήλθαν στα 571 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έχει αποδεσμευτεί από τους φορείς, το 61% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η υστέρηση που παρουσιάζεται ανάμεσα στις εγκρίσεις και στις τελικές πληρωμές σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών εντοπίζονται κυρίως στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που ήταν καταγεγραμμένες στο τέλος του 2011, κυρίως στον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στους δήμους, και οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
- Κάποιες δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας.
- Μέρος των δαπανών είναι υπό αμφισβήτηση από τους φορείς και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Επίσης αρκετοί φορείς που παρουσίαζαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του 2011, δεν έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση είτε γιατί έχουν εξοφλήσει από τον προϋπολογισμό τους (ίδια έσοδα) τις οφειλές αυτές και σήμερα δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης (τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων, μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κλπ).
Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «παρότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των οφειλών του 2011, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ανωτέρω λόγοι θα οδηγήσουν στη μη απορρόφηση του συνόλου της ειδικής πίστωσης (για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του 2011) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτόν (8 δισ. ευρώ), επιδιώκει την κατανομή της υπολειπόμενης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2012».
Σε ό,τι αφορά πληρωμές που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:
- Έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
- Έχει μεταβιβαστεί το ποσό και ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.