Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία
Διεθνής νομότυπη διαπλοκή με στόχο τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη εσόδων – Αν είχε αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό.
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει παζάρια με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αναζητούνται πρόσθετοι πόροι για κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 1,3 δισ. –κατά την κυβέρνηση, 2 δισ. κατά την τρόικα- μία έκθεση που δείχνει πού βρίσκονται τα λεφτά που όντως υπάρχουν, μένει αναξιοποίητη στα συρτάρια, όπως ακριβώς και η λίστα Λαγκάρντ.
Πρόκειται για την «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Σούρλα. Στην έκθεση αναλύονται φάκελοι διαφθοράς υψηλού κινδύνου, που έχουν προκαλέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αιμορραγία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Οι απώλειες αυτές, κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν συνολικά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι πολυετής η δράση στους τομείς διαφθοράς, γίνεται αντιληπτό ότι εάν είχαν αντιμετωπισθεί τα φαινόμενα αυτά, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό, σημειώνεται στην έκθεση, ή έστω δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το χρέος ως δικαιολογία για τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Κατεξοχήν πεδίο διαφθοράς αποτελούν οι γνωστές off shore εταιρείες (εξωχώριες ή υπεράκτιες). Η έκθεση της Γραμματείας Διαφάνειας τονίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας των μετόχων-ιδιοκτητών τους (beneficial owners) και δεν επιβάλλεται καν έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς. «Επιδίωξη των ιδιοκτητών τους είναι η φοροαποφυγή, η απόκρυψη εσόδων».
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο ΟΟΣΑ στη σύνοδο των G20 τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μόσχα: «Η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα, ιδρύει μια off shore σε άλλη χώρα μεταφέροντας εκεί, όλα τα έσοδα των θυγατρικών ενώ τα απαλλαγμένα από το φόρο κέρδη επανεξάγονται και επενδύονται στη χώρα που δραστηριοποιείται η πολυεθνική».
Έτσι επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων:
Η φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις off shore εταιρείες. Πλήρης απαλλαγή των μετόχων των off shore εταιρειών του φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, μεταβίβασης ακινήτου και γονικής παροχής.
Αποφυγή εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αποφυγή του Πόθεν Έσχες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα ξεπλύματος, νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος, προϊόντων εγκληματικής δραστηριότητας (ναρκωτικά, όπλα κ.λπ.).
Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις.
Πλήρης εξασφάλιση της ανωνυμίας των μετόχων. Και έτσι η ίδρυση αυτών των εταιρειών καθίσταται όχημα ώστε μεγάλα χρηματικά ποσά, πανάκριβα ακίνητα, γιοτ, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη τύπου lear jet κι άλλα είδη πολυτελείας να ανήκουν σε αυτές με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εμφανιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Δηλαδή αξιωματούχοι, αλλά και οποιοιδήποτε μπορούν να δρουν αφανώς.
Με την διαμεσολάβηση των off shore εταιρειών παρέχεται η δυνατότητα υπερτιμολόγησης, υποτιμολόγησης με συνέπεια την φοροαποφυγή και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό κράτος χάνει έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως από τη δραστηριότητα των off shore εταιρειών. «Έχουμε απώλειες εσόδων και καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος, ποσά τα οποία ορισμένοι αποδίδουν ότι οφείλεται το 30 με 40% του δημοσίου χρέους», τονίζεται στην έκθεση.
Η μελέτη του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας, κ. Σούρλα, αναφέρει επίσης ορισμένα παραδείγματα, που έχουν γίνει γνωστά και μέσω του Τύπου και απασχόλησαν κατά το παρελθόν το ΣΔΟΕ και τις δικαστικές αρχές:
Επιχειρηματίας καταχώρησε στα λογιστικά του βιβλία εικονικό τιμολόγιο για αγορά μηχανήματος αξίας 18 εκ. δρχ. που εξέδωσε επ' ονόματι του off shore εταιρεία. Χωρίς να προβεί στην αγορά του μηχανήματος, άρα καμιά δαπάνη, έτσι καρπώθηκε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ.
Επιχειρηματίας για προμήθεια μηχανημάτων αξίας τριών (3) δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της off shore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο έξι (6) δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία (3) δισ., καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. σε βάρος του δημοσίου.
Ποιοι είναι οι μέτοχοι των τριών off shore εταιρειών στο Πολύγυρο Χαλκιδικής που χρωστάνε 23 εκατ. Ευρώ που αποκαλύφθηκαν μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ.
Ποιοι κρύβονται πίσω από τον εργάτη που εκπροσωπεί 14 off shore εταιρείες στο Κρανίδι και μάλιστα ο ίδιος κάνει φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Φαλήρου.
Δικαιώνεται η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου (Θωμαΐς Μαρτίνη), που ανέφερε ότι σε μία περιοχή 4.000 κατοίκων που έχουν ιδρυθεί πάνω από 200 υπεράκτιες και έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και πίσω από αυτές κρύβονται εφοπλιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι;
Οι προσπάθειες ελέγχων των off shore εταιρειών, η δραστηριότητα των οποίων συνετέλεσε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας, εντείνονται το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς, ενώ υπάρχει κίνδυνος αδικήματα πολλών off shore εταιρειών, για παράδειγμα εκ των 184 που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι, να παραγραφούν.
Για να υπάρξει πραγματικός έλεγχος που θα έχει και υλικό αντίκτυπο στα άδεια δημόσια ταμεία, χρειάζεται πολιτική βούληση. Όπως σημειώνει η έκθεση, χρειάζεται απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των κυβερνήσεων να συγκρουστούν με τα οργανωμένα συμφέροντα, με τους διαπλεκόμενους, να απομονώσουν και να αποβάλουν τους επίορκους πολιτικούς παράγοντες, που αποτελούν τον ισχυρό πόλο των κυκλωμάτων της διαπλοκής. Έτσι μόνο είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν η διαφθορά και τα παράγωγά της, που αποτέλεσαν βασική πλευρά της ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης της χώρας και οδήγησαν στην εξαθλίωση και την εθνική ταπείνωση.
Διαβάστε επίσης:
Εκδήλωση για τη «Διαφάνεια στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση» παρουσία Αθανασίου
Σούρλας:Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορολογικούς παραδείσους!
Στο «μικροσκόπιο» του υπ.Οικ. οι off shore των ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης
Πόρισμα Ρακιτζή: Ο θαυμαστός κόσμος των οff shore στο Κρανίδι
«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»