Ισοδύναμα μέτρα λόγω της μείωσης των εισφορών

Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν και πάλι ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της νέας δημοσιονομικής τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία σύμφωνα με την τρόικα προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και αφορά την εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%.

Ισοδύναμα μέτρα λόγω της μείωσης των εισφορών
5'


Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των μελών της τρόικας και των συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Γιάννη Βρούτση και Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκαν η θέσπιση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Στο τελευταίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, το μόνο το οποίο κατέστη σαφές είναι ότι η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει σε μία δόση, το καλοκαίρι του 2014.

«Είναι σαφές ότι πάμε στη μείωση των εισφορών σε μία δόση μέσα στο 2014», τόνιζε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μετείχε στη σύσκεψη. Το ίδιο διέρρεε και η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, διά στόματος ανώτατου αξιωματούχου.

«Είμαστε υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους σε μία δόση. Ετσι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα και το κόστος συμμόρφωσης με το μέτρο. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσλήψεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και των εσόδων του κράτους μέσω της φορολογίας, μειώνοντας το κόστος εφαρμογής του μέτρου».

newego LARGE t 1101 54298717 1

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του όποιου επιπλέον κόστους συμφωνηθεί, η ίδια πηγή του υπουργείου Εργασίας «έδειχνε» το υπουργείο Οικονομικών. «Οταν συμφωνήσουμε το κόστος, θα έχουμε το υπουργείο Οικονομικών αρωγό και συμπαραστάτη στην κάλυψή του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δυσκολία της τελικής συμφωνίας στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου σε μία δόση βρίσκεται στην οριστικοποίηση και την κάλυψη του «κενού» που δημιουργείται από την απώλεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Με βάση το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη δόση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους που έγινε το 2013 και έφτανε το 1,1% κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία 240 εκατ. ευρώ.

Κόστος 700 εκατ. ευρώ
Με βάση την ίδια εκτίμηση, η ολοκλήρωση της υλοποίησης του μέτρου με την επιπλέον μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών θα κόστιζε στα ταμεία άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου σε μία δόση το 2014 θα κοστίσει από 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό ζητεί και ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών, διά στόματος κορυφαίου στελέχους που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, έδειχνε να διαφωνεί ως προς το ύψος των απωλειών των ταμείων και διευκρίνιζε ότι στην εφαρμογή του μέτρου δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το «μεικτό» κόστος, δηλαδή το αρχικό κόστος για τα ταμεία, αλλά το «καθαρό» κόστος στο οποίο θα περιλαμβάνεται η ευνοϊκή επίδραση στην απασχόληση και τις εισφορές από την εφαρμογή του μέτρου.
Ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η τρόικα όχι μόνο θα προσεγγίσει την εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας για το «μεικτό» κόστος της εφαρμογής του μέτρου (δηλαδή, τα 700 εκατομμύρια ευρώ), αλλά θα δεχθεί και ένα μέρος έστω από τη θετική επίδραση από την εφαρμογή του, κατεβάζοντας το καθαρό κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί στα 550 - 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Εχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη στο μεικτό κόστος (σ.σ. το gross των μέτρων) σε σχέση με το καθαρό κόστος (το net των μέτρων), ελπίζουμε πως θα τους πείσουμε ότι εμείς έχουμε δίκιο», τόνιζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή τόνιζε επίσης ότι η τρόικα αντιδρά σοβαρά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να καρπωθούν ένα μέρος της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και οι εργαζόμενοι.

Κατά 3,9% η δέσμευση
Σημειώνεται ότι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς τον Ολι Ρεν για το θέμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι στο πλαίσιο του δευτέρου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει μακρόχρονη δέσμευση για μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες έως την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συζητείται στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα.

Ομαδικές απολύσεις
Το δεύτερο μεγάλο θέμα της χθεσινής συνάντησης ήταν οι ομαδικές απολύσεις. Το μνημόνιο προβλέπει νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα επιτρέπονται απολύσεις πέραν του επιτρεπόμενου σήμερα μηνιαίου ορίου για επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αναδιάρθρωση.

Η συζήτηση για το θέμα δεν προχώρησε ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανάλογες συναντήσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Το υπουργείο Εργασίας επέμεινε και χθες ότι οι ομαδικές απολύσεις μπορούν να εγκρίνονται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας αν πληρούνται οι συνθήκες που προβλέπουν την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης.

Απέρριψαν, δε, για άλλη μια φορά, την ιδέα της κύρωσης με νόμο της διευκόλυνσης αυτής για τις επιχειρήσεις. «Η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία», έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Η πτώση τιμών των σπιτιών θα περιορισθεί σημαντικά το 2014

Το ελληνικό κράτος ..θα δανείζει τον εαυτό του!

DW: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας στο «τραπέζι» Μανιάτη-τρόικας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή