Στουρνάρας: Ελάφρυνση του χρέους μετά τον Οκτώβριο
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, που αναφέρονται στον διεθνή Τύπο, καταδεικνύουν τόσο την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, όσο και την απόσταση που διάνυσε η χώρα από τότε έως σήμερα, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών.
O κ. Σουρνάρας, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα» τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013- σε σύγκριση με το μηδενικό πλεόνασμα που ήταν ο στόχος- έχει ήδη επιτευχθεί πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020.
Μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «έθεσα στο Eurogroup το ζήτημα της αναληφθείσας δέσμευσής του, του Νοεμβρίου 2012. Η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπει ότι, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και οι λοιπές υποχρεώσεις του Προγράμματος εκπληρώνονται, τότε οι εταίροι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ελαφρύνουν περισσότερο το δημόσιο χρέος».
Όπως είπε ο υπουργός, οι κινήσεις των εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν μετά τη διενέργεια των τεστ κόπωσης των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, και εκτός από τη θετική επίπτωσή τους στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία, θα έχουν και μείζον συμβολικό χαρακτήρα όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,1% υποχώρησε η ύφεση το α' τρίμηνο