Τρέχουν να καλύψουν το πρωτογενές πλεόνασμα…
Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δικαστικών και ενστόλων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες για διάφορες προσφυγές.
Λίγα 24ωρα πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη επτά εβδομάδων, το Υπουργείο Οικονομικών πασχίζει να κλείσει το κενό από τη μια (για την αποκατάσταση των ενστόλων γιατί για τους δικαστικούς έχει περαστεί στο κονδύλι του προϋπολογισμού) και από την άλλη να μην της χαλάσει η «σούπα» που ήθελε να παρουσιάσει στους δανειστές.
Ενώ λοιπόν, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα λίγο κάτω από το 1 δις, η αποκατάσταση δικαστικών και ενστόλων κοστίζει σχεδόν το ίδιο ποσό. Αυτό ακριβώς το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών του οικονομικού επιτελείου προσπαθεί να διευθετήσουν στο Υπουργείο, αφού ο προϋπολογισμός του 2014 αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι στο 1,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, στα 2,7 δις ευρώ περίπου. Αν «χάθηκε» ήδη το 1 δις, σημαίνει ότι πλέον ξεκινάνε από το μηδέν!
Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, ή αλλιώς δράσεις συμψηφισμού, για να κλείσει η «τρύπα». Αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι επέκταση αυτών που ήδη τρέχουν (άλλα ποσοστά, τα έκτακτα να γίνουν μόνιμα – έκτακτα κτλ), αφού σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσουν να φέρουν νέα μέτρα. Αλλιώς καταρρέει η επικοινωνιακή πολιτική που ήδη ασκείται, αυτή της μεταμνημονιακής εποχής.
Το Υπουργείο Οικονομικών στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικα θέλει να θέσει σε πρώτη φάση, έστω και ανεπίσημα, μείωση των φόρων. Πώς όμως θα μπορέσει να γίνει αυτό όταν τα έσοδα δεν πάνε καλά, το πρωτογενές πλεόνασμα «ψαλιδίζεται» και γενικά η πορεία της οικονομίας δεν έχει αποκτήσει τους ρυθμούς που προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο.
Όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο θα θέσει το θέμα μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Όλοι γνωρίζουν φυσικά, ότι είναι μόνο επικοινωνιακού τύπου μείωση και όχι ουσιαστική, αφού θα αφορά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων άνω των 42.000 που φορολογούνται πλέον με συντελεστή 42%. Πόσοι άραγε μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν τέτοιο εισόδημα στην Ελλάδα;
Το μείζον θέμα όμως, έχει να κάνει με τη διευθέτηση του χρέους. Ένας από τους βασικούς όρους είναι η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν το κάνει, οι δανειστές θα κάνουν το παν να φέρουν λεφτά στα κρατικά ταμεία, μη υπολογίζοντας κράτη, πολίτες και κοινωνίες, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει στην παρούσα φάση, είναι να σώσουν το όνομά τους. Παρατηρήστε το εξής: η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πανηγύρισαν ήδη την έξοδό τους από το μνημόνιο. Στην Ελλάδα δεν ακούσαμε το παραμικρό για το τέλος του μνημονίου, αν και το πρόγραμμα της ΕΕ έληξε τον Ιούνιο.
Διαβάστε επίσης:
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας»
Goldman Sacks: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει γερά θεμέλια
Ρεκόρ αφίξεων αλλά τα προβλήματα ρευστότητας των ξενοδόχων παραμένουν