Κύκλωμα χρυσού: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 23 της δεύτερης συμμορίας

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα (3/12) στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς για συμμετοχή στοκύκλωμαλαθρεμπορίας χρυσού.

Κύκλωμα χρυσού: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 23 της δεύτερης συμμορίας
1'

Στον φερόμενο ως αρχηγό της Β´ εγκληματικής οργάνωσης και στον αστυνομικό, ο οποίος εμφανίζεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία να ενημερώνει τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά για τις κινήσεις της αστυνομίας, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ σε δύο κατηγορούμενους τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 500 ευρώ.

Συνολικά, απολογήθηκαν σήμερα 23 κατηγορούμενοι και με τις εξηγήσεις τους ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανακριτικής διαδικασίας.

Από τους συνολικά 63 συλληφθέντες, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι οκτώ.

Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους

Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της δεύτερης ομάδας του κυκλώματος, για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία και για τοκογλυφία καθώς φέρεται να «έσπαγε» επιταγές εντόκως, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έχουν μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία.

«Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ' αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής τους, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα αυτή φαίνεται να είχε ως κέντρο του συντονισμού της δραστηριότητας της κατάστημα εμπορίας χρυσού στην οδό Πραξιτέλους, το οποίο ήταν στο όνομα του γιου του θεωρούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως η ομάδα είχε δημιουργήσει εταιρεία για μετρήσεις μετάλλων με φασματογράφους, στα λογισμικά των οποίων όμως φαίνεται να είχαν παρέμβει ώστε να εμφανίζονται μειωμένες κατά είκοσι τοις εκατό οι τιμές καθαρότητας χρυσού.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ηγετικά μέλη της οργάνωσης φαίνεται να είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά εμπορικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός της σχεδίαζε την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Μύκονο.

Στη φυλακή ο Ριχάρδος

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε ο γνωστός ενεχειροδανειστής για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Μετά την απόφαση της ανακρίτριας Διαφθοράς και του εισαγγελέα να τον κρίνουν προφυλακιστέο για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ο Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς οδηγήθηκε σήμερα στις φυλακές Ναυπλίου.

Ο ίδιος ο ενεχυροδανειστής στην απολογία, τόσο την προφορική όσο και με το υπόμνημα που κατέθεσε, δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι οποίες είναι συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Παρά τις προσπαθειες μας και παρά το οτι προσπαθησαμε να βοηθησουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθουν υποδομη υποθέσεως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφασισαν την προσωρινή κράτηση», δήλωσε ο δικηγόρος του ενεχειροδανειστή ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε ότι πεποίθηση του είναι ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατελαβε την κατάληξη της υπόθεσης.


Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή