Αναπάντητα ερωτήματα για την ομηρεία στην Κένυα

Μετά το τέλος της κατάστασης ομηρείας στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση σορών και εκρηκτικών σήμερα, πρώτη ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην Κένυα μετά την αιματηρή επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών αλ Σεμπάμπ.

Αναπάντητα ερωτήματα για την ομηρεία στην Κένυα
4'

Παρά το τέλος της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα μια σειρά ερωτήματα: κυρίως πόσοι ήταν οι όμηροι που κρατούσαν οι ισλαμιστές αντάρτες και ποια είναι η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης.

Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση;

Επισήμως, τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που διήρκησε από το Σάββατο ως την Τρίτη: 61 πολίτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 16 αλλοδαποί, και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον 64 άνθρωποι αγνοούνται. Σε αυτή την καταμέτρηση ίσως να μην περιλαμβάνονται αλλοδαποί που αγνοούνται και για τους οποίους έχουν ενημερωθεί μόνοι οι πρεσβείες τους.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν και άλλες σορούς στο κτίριο, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Η επιχείρηση αυτή όμως θα πάρει χρόνο, καθώς οι αρχές προσπαθούν αρχικά να ελέγξουν το εμπορικό κέντρο για την ύπαρξη εκρηκτικών.

Τι απέγιναν οι όμηροι;

Οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, και οι κυβέρνηση της Κένυας έχουν κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για το θέμα των ομήρων, κυρίως τις τελευταίες 24 ώρες της επίθεσης. Από τη Δευτέρα το βράδυ το Ναϊρόμπι είχε ανακοινώσει ότι διασώθηκαν όλοι οι όμηροι που κρατούσαν οι Σεμπάμπ. Την επομένη, οι σομαλοί αντάρτες διέψευσαν την ανακοίνωση της κενυατικής κυβέρνησης και ισχυρίστηκαν ότι οι δράστες της επίθεσης εξακολουθούν να κρατούν ομήρους «ζωντανούς».

Σήμερα το πρωί οι Σεμπάμπ κατηγόρησαν τις κενυατικές αρχές ότι προκάλεσαν τον θάνατο 137 ομήρων τις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, κάνοντας χρήση «χημικών αερίων» στο εμπορικό κέντρο με στόχο να τερματιστεί η κατάσταση ομηρείας.

Πάντως από την Κυριακή κανένας όμηρος δεν έχει φτάσει στον σταθμό πρώτων βοηθειών που είχε δημιουργηθεί κοντά στο Ουέστγκεϊτ.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν πολύ γρήγορα οι σομαλοί ισλαμιστές αλ Σεμπάμπ, που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα. Όμως η εθνικότητα και η ταυτότητα των δραστών που πήραν μέρος στην επίθεση εναντίον του εμπορικού κέντρου και οι οποίοι ήταν 10 με 15, σύμφωνα με το Ναϊρόμπι, δεν είναι γνωστές. Εξίσου θολό είναι και το τι απέγιναν.

Ήδη από την αρχή της κρίσης κυκλοφόρησαν φήμες ότι μεταξύ των δραστών υπήρχαν και ξένοι υπήκοοι, κυρίως Αμερικανοί και Βρετανοί.

Συχνά αναφέρθηκε το όνομα της βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, χήρα ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.

Οι Σεμπάμπ έχουν διαψεύσει αυτή τη φήμη, ενώ ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, εν αναμονή των συμπερασμάτων των ειδικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε από τους δράστες σκοτώθηκαν.

Η ταυτότητα των νεκρών ισλαμιστών δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, όπως και αυτή των δραστών που ίσως βγήκαν ζωντανοί από το εμπορικό κέντρο, ενώ άγνωστη παραμένει και η τύχη των τελευταίων.

Ο πρόεδρος Κενυάτα ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 υπόπτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για αντάρτες, ούτε αν συνελήφθησαν στο σημείο της επίθεσης.

Έχουν συλληφθεί ζωντανοί κάποιοι από τους δράστες; Μήπως κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν ή οι σοροί τους βρίσκονται στα ερείπια του εμπορικού κέντρου;

Πώς διέφυγαν της προσοχής των υπηρεσιών πληροφοριών οι προετοιμασίες για την επίθεση;

Από το τέλος του 2011, οπότε η Κένυα ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Σομαλία, το Ναϊρόμπι έχει λάβει πολλές απειλές από τους αντάρτες Σεμπάμπ. Έχει επίσης γίνει στόχος μιας σειράς επιθέσεων, όμως πολύ μικρότερης κλίμακας και για τις οποίες δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη οι Σεμπάμπ.

Πριν την επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, οι αρχές της Κένυας —σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών του εξωτερικού, όπως το FBI— είχαν καταφέρει να αποτρέψουν πολλές επιθέσεις. Έχουν μάλιστα κατασχέσει εκρηκτικά στο Ναϊρόμπι και την παραλιακή πόλη Μομπάσα καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή βομβών.

Εξάλλου και οι δυτικές πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον πραγματικό κίνδυνο επιθέσεων εναντίον χώρων στους οποίους συχνάζουν αλλοδαποί, κυρίως εμπορικά κέντρα.

Αυτή τη φορά όμως δεν εντοπίστηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα από τους Σεμπάμπ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές που πρόσκεινται στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Γενικά υπάρχουν παρακολουθήσεις (τηλεφωνικών επικοινωνιών) ή διαρροές, όμως όχι αυτή τη φορά», σημείωσε μία από τις πηγές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή