Πώς αντιμετώπισε ο διεθνής Τύπος την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Το χρονικό της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών στον γενικό γραμματέα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ.

Πώς αντιμετώπισε ο διεθνής Τύπος την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
8'

Από την πρώτη στιγμή τα διεθνή Μέσα παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την υπόθεση των συλλήψεων των μελών της Χ.Α.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε σε πρωτοσέλιδό του το BBC.

bbc mix

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείτο και το δημοσίευμα της εφημερίδας Times στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέροντας ότι «η ελληνική αστυνομία ερευνά την σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα. Επίσης έγραφε πως «αν και η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, έχει χάσει την δημοτικότητα της μετά την δολοφονία του Φύσσα».

Αρκετά από τα ξένα δημοσιεύματα ασχολήθηκαν αμέσως με την «επόμενη ημέρα», ενώ εμφανίστηκαν επιφυλακτικά ως προς το εάν οι συλλήψεις θα οδηγήσουν στο τέλος της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους εξέφρασαν ικανοποίηση για τις εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές μάλιστα για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης κατά της ΧΑ.

Σε ανάλυσή του, η δημοσιογράφος του Guardian Έλενα Σμιθ, σημείωσε ότι οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής «αφήνουν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά».

«Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η καταστολή θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, από συνταγματικής άποψης, με ειδικούς να αναφέρονται στην αδυναμία να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα που "εκτινάχθηκε" στο Κοινοβούλιο με δημοκρατικά μέσα» σημείωνε ο Guardian, τονίζοντας ότι εκφράζεται η ελπίδα ότι η αποκάλυψη του τρόπου δράσης της ΧΑ θα οδηγήσουν τους ψηφοφόρους της να στρέψουν την πλάτη τους στη Χρυσή Αυγή.

Παρόμοιο το δημοσίευμα και των New York Times.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα μετέδιδε ότι ήταν «μία απίστευτη στιγμή να βλέπει κανείς τους πέντε βουλευτές με χειροπέδες».

«Τι θα γίνει με τους 500.000 ψηφοφόρους του κόμματος που σήμερα έχουν ανέβει στο 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση;» αναρωτιόταν ο σχολιαστής της γερμανικής Tagespiegel.

«Κατά των "Fuhrer Prinzen" στρέφεται η ελληνική κυβέρνηση» παρατηρούσε το Spiegel. Το περιοδικό ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η καταστολή κατά της Χρυσής Αυγής αποτελεί νέο φαινόμενο.

«Παρά το γεγονός ότι - ή ίσως ακριβώς επειδή - υπήρχαν πολλές αναφορές για εξτρεμιστικές ενέργειες και επιθέσεις κατά των μεταναστών και των αντιπάλων του κόμματος, τόσο η πλειοψηφία των πολιτικών στην Ελλάδα, όσο και η πλειοψηφία των συμπατριωτών τους, αντιμετώπιζαν την οργάνωση με μείγμα έκπληξης και φόβου» τονίζει το Spiegel.

«Χτύπημα αποκεφαλισμού» της ΧΑ, ήταν το τίτλος άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το απόστημα της Χρυσής Αυγής» τόνιζε η ιταλική εφημερίδα, La Repubblica.

Η εφημερίδα του Μιλάνου, Corriere della Sera, υπογράμμιζε την ικανοποίηση αλλά και την ανησυχία, συγχρόνως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η οποία, συνήθως, δεν σχολιάζει εσωτερικές εξελίξεις των κρατών μελών».


Η αποφυλάκιση των τριών

Λίγες ώρες μετά, η απρόσμενη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι -με περιοριστικούς όρους- οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων και σχολίων τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή Τύπο.

Το πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ως «μία δυσάρεστη έκπληξη».

Την έκπληξή τους, για την απόφαση εισαγγελέων και ανακριτών να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις από τους κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Η. Κασιδιάρης, Η. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος), εξέφρασαν και τα υπόλοιπα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

reuters 639 355

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν σχολίασε ότι «το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν τη δίκη οι τρεις κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η δίωξη σε βάρος τους είναι καλά τεκμηριωμένη από την κυβέρνηση ενώ επεσήμανε ότι εάν τελικά καταδικαστούν βουλευτές της Χ. Α, θα χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή, οδηγώντας σε εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες και σε διάλυση του νεοναζιστικού κόμματος, όπως ελπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά».

Η γαλλική Liberation αναφερόμενη στους τρεις βουλευτές που αφέθηκαν ελεύθεροι, σχολίασε την επίθεση στους δημοσιογράφους και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η τραγωδία έχει συγκλονίσει την Ελλάδα, αναγκάζοντας την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές να δράσουν κατά της Χρυσής Αυγής, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες και αριστερούς, μένοντας ατιμώρητη».

«Ο δικαστής άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τρεις βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή» έγραφε η ισπανική El Pais.

Η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ως «βόμβα» έσκασε μετά από τις προηγούμενες εξελίξεις η είδηση της προφυλάκισης του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Η προφυλάκιση του γγ της Χρυσής Αυγής έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα ξένα ΜΜΕ.

Όλες οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, έκαναν εκτενείς αναφορές στο θέμα και κάλυπταν τα γεγονότα στην Ελλάδα.

«Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή, προφυλακίστηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία σκόρπισε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας» έγραφε η Guardian, που φιλοξενούσε και τις εικόνες από την απελευθέρωση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου, με τον Ηλία Κασιδιάρη να ρίχνει μπουνιά σε κάμερα την ώρα που φεύγει.

Την είδηση της προφυλάκισης Μιχαλολιάκου μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια πράξη εδώ και δεκαετίες κατά ηγέτη εκλεγμένου κόμματος.

Το BBC αναρωτιόταν σε δημοσίευμά του γιατί οι Αρχές δεν έδρασαν νωρίτερα. «Ένας λόγος γι' αυτό είναι η υποτιθέμενη σύμπραξη της αστυνομίας».

Το CNN στο κεντρικό του άρθρο έγραφε: «Προφυλακιστέος ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος», χαιρετίζοντας τις εξελίξεις.

85903e666e132b1fd5de8e070ece4dc9 XL

«Ερωτήσεις έχουν ήδη τεθεί για τη νομιμότητα, ακόμα και τη συνταγματικότητα, των μεθόδων της κυβέρνησης» σημείωνε ωστόσο η εφημερίδα, μιλώντας για «απόφαση-έκπληξη» της Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των τριών βουλευτών.

Η εφημερίδα αναφερόταν ακόμα στη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος βγαίνοντας από το δικαστήριο αποκάλεσε τους δημοσιογράφους "αλήτες" και έσπρωξε τους φωτογράφους.

«Οι νομικές διενέξεις δείχνουν ότι οι κυβέρνηση και πολλοί άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η Χρυσή Αυγή διοικείται λιγότερο σαν πολιτικό κόμμα και περισσότερο σαν μαφιόζικη οργάνωση. Αλλά, επίσης, υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι η υπόθεση της κυβέρνησης μπορεί να είναι γεμάτη με νομικές τρύπες και διαδικαστικά λάθη στην έρευνα» έγραφαν οι New York Times.

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση απέδιδε η γαλλική Le Monde. «Χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αποκεφαλίσει την ΧΑ, που επί δύο χρόνια δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα της χώρας» σημείωνε, ενώ η Liberation έκανε λόγο για «νεοναζιστικό κόμμα» στο ρεπορτάζ για την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου.

libe

Στην ίδια εξέλιξη αναφερόταν και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung: «Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση» υπογράμμιζε ο σχολιαστής της.

Τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν να καλύπτουν τις εξελίξεις για την υπόθεση, με εκτενείς αναφορές και σχόλια για τα γεγονότα στην Ελλάδα.

Με άρθρο του το Economist την Παρασκευή επισήμανε την αλλαγή των δεδομένων για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα του. Το δημοσίευμα τονίζει πως ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την άνοιξη, εάν η σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής ενισχύσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Economist όμως, προειδοποιεί πως εάν η δικαστική πορεία δεν έχει την επιθυμητή πορεία, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός ρισκάρει πολλά.

«Με ισχυρότερη κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς θα έχει μεγαλύτερη στήριξη στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Εκπρόσωποι της τρόικας επισκέφθηκαν σύντομα την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα. Η κυβέρνηση χρειάζεται επίσης να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται οι περικοπές στο δημόσιο τομέα και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Τουλάχιστον τώρα ο κ. Σαμαράς κέρδισε ρούμπους με αυτή την αιφνιδιαστική και ισχυρή κίνηση εναντίον των νέο-ναζί» καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει από τις ΗΠΑ ο Σαμαράς

Η πρώτη νύχτα στις φυλακές Κορυδαλλού για Μιχαλολιάκο και Λαγό

Η επίθεση στο Πέραμα «δένει» τη Χρυσή Αυγή

Στη φυλακή η ηγεσία της Χρυσής Αυγής

«Συνελήφθη ψευδόμενος ο Μιχαλολιάκος»

ΤΩΡΑ: Η μεταγωγή του προφυλακιστέου Χρήστου Παππά στη ΓΑΔΑ (vid)

Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού Μιχαλολιάκος και Λαγός

Στη φυλακή ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρυσή Αυγή: «Άδικη και αντισυνταγματική η προφυλάκιση του αρχηγού»

Στη φυλακή και ο Γιώργος Πατέλης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή