Τι θα απογίνουν οι 150.000 Έλληνες της Ουκρανίας

Τρόμο και φόβο προκαλούν οι δηλώσεις των ακροδεξιών της Κριμαίας

Τι θα απογίνουν οι 150.000 Έλληνες της Ουκρανίας
2'

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα σήμερα στον κόσμο όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικές κοινότητες των Ελλήνων (150.000 περίπου), oι οποίες διατηρούν πλήρη κοινωνική δομή. Μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς η μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας καλείται να διαμορφώσει πολιτική μέσα από το χάος που επικρατεί στη χώρα και να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες.

Πανικό όμως προκαλούν οι δηλώσεις των ακροδεξιών στοιχείων αφού σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ράντα της Ουκρανίας ψήφισε τα ακόλουθα μέτρα:

- Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας

- Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής της Ουκρανίας

- Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα

- Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας του Avakov και τον διορισμό μελών της εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο

- Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό του μέλους του κόμματος Udar Nalivaychenko ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας

- Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. Στη θέση τους θα προσληφθούν μέλη των ακροδεξιών ομάδων.

- Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Συγκεκριμένα, απαγορεύθηκαν τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά.

Οι πρώτες αυτές αποφάσεις του νέου Προέδρου, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα αλλά και στις χώρες της ΕΕ, που μετέχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Τα μέτρα για την απαγόρευση της χρήσης των μειονοτικών γλωσσών καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ανακοίνωση επίσης που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τον ΟΑΣΕ να προχωρήσει στην «κατηγορηματική καταδίκη» του «εθνικιστικού και νεοφασιστικού» αισθήματος στη δυτική Ουκρανία.

Πάντως σύμφωνα και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Βασίλη Παπαδόπουλο : «Στο Κίεβο υπάρχουν μόνο Έλληνες επιχειρηματίες, όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 3.000» ενώ τονίζει πως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή