Σε κατάσταση πανικού ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με κυρώσεις τη Μόσχα
«Θα λάβουν ανάλογη απάντηση», προειδοποιεί η Ρωσία -Στήριξη στον Πούτιν από τον Κινέζο Πρόεδρο
Σε κατάσταση πανικού ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν την Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις, ενώ την ίδια ώρα τάζουν «παροχές» στο Κίεβο, με σκοπό να παρουσιάσουν εαυτούς ως σωτήρες της χώρας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με την αποκαλυπτική του συνέντευξη «άδειασε» τις δυνάμεις της Δύσης, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν κανένα διπλωματικό σχέδιο, παρά μόνο αδηφάγες ορέξεις...
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ο ρωσικός στρατός στην Κριμαία, όμως τόνισε ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία».
Επιπλέον, ανέφερε κατηγορηματικά πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου γιατί «εμείς δεν θα πάμε σε πόλεμο».
«Ποιους θα πυροβολήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες; Τον ίδιο το ρωσικό λαό;», ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης στην Κριμαία.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη του Πούτιν ήρθε και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας για το ουκρανικό ζήτημα. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι θέσεις των δύο χωρών για την Ουκρανία είναι «κοντινές».
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες ελπίζουν πως «θα ληφθούν βήματα από τη ρωσική ηγεσία τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση της (...) έντασης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας».
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιμένει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζοντας μάλιστα με καυστικό τρόπο τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και τα όσα είπε για τη μη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του «δεν ξεγελούν κανέναν» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι έχει λάβει γνώση των «πληροφοριών» σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
«Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου οι ισχυρισμοί του δεν πείθουν κανέναν», υπογράμμισε.
«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουκρανία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά ένα «πρόσχημα» για «να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.
Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις συνεχιζόμενες απειλές περί επιβολής οικονομικών κυρώσεων, αίτημα που κατέθεσε προς τις δυνάμεις της Δύσης και η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.
Η Μόσχα απείλησε ότι θα απαντήσει λαμβάνοντας μέτρα σε αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.
«Θα πρέπει να απαντήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς. «Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, που προκαλούνται από τις βιαστικές και ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσινγκτον, επισημαίνουμε: δεν είναι δική μας επιλογή».
«Έχουμε εξηγήσει συχνά στους Αμερικανούς γιατί οι μονομερείς κυρώσεις δεν αρμόζουν στα κριτήρια των πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ κρατών», σημείωσε.
Ο Λουκασέβιτς δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις, αλλά μόνο ότι η ρωσική απάντηση δεν θα αντικατοπτρίζει κατ' ανάγκην τις αμερικανικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας μελετά τη λήψη μέτρων, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας, την απαγόρευση έκδοσης βίζας και γενικότερες οικονομικές κυρώσεις.
Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο
Αργά το βράδυ της Τρίτης η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή ενός Διηπειρωτικού Βαλλιστικού Πυραύλου (ICBM).
Οι Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από την περιοχή του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ο οποίος πέτυχε το στόχο του στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ.
Διαβάστε επίσης:
Καθ' οδόν για την Κριμαία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν
Η Ρωσία δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
Τιμοσένκο: Να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία
Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν δεν ξεγελούν κανέναν
Κέρι :Η Μόσχα αναζητά πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία
Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κριμαία
Κρεμλίνο: Οι απόψεις Πούτιν και Σι είναι «κοντινές»
Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς
«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας
Η Ρωσία θα συμμετέχει στη συνάντηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία!
Ο Λευκός Οίκος «τάζει» παροχές στην Ουκρανία
Λαβρόφ: «Οι απειλές για κυρώσεις δεν θα μεταβάλλουν τη θέση μας