Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ αρχίζει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για δανεισμό
Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στο Κίεβο της Ουκρανίας θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις μεταβατικές ουκρανικές αρχές σχετικά με ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Κατόπιν της άτυπης ενημέρωσης σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ζητήθηκε από την ομάδα να παραμείνει (στο Κίεβο) και να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο Κίεβο έως την 21η Μαρτίου. Η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα από την 4η Μαρτίου για να εξετάσει τα ουκρανικά δημοσιονομικά, καθώς αξιωματούχοι των μεταβατικών αρχών της χώρας δηλώνουν ευθέως ότι η χώρα πλησιάζει σε πτώχευση. Η οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη χρηματοδότηση του Κιέβου ώστε να καταστεί δυνατόν η οικονομία της χώρας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
«Η ομάδα θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές αρχές ώστε να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα έχει αποτέλεσμα μια ορθή οικονομική διακυβέρνηση και βιώσιμη ανάπτυξη , με παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από το ΔΝΤ με την τήρηση των πολιτικών που εφαρμόζει», ανέφερε η Λαγκάρντ. Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει το ΔΝΤ συνήθως συνοδεύονται από αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους για να εξασφαλιστεί ότι μια χώρα μπορεί να καθορίσει από μόνη της τα οικονομικά και κατόπιν να ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς καθώς και άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία, εάν συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της χώρας από το ΔΝΤ. Πάντως, το τελευταίο δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ουκρανία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είχε επιτυχία, αφού η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν. Το ΔΝΤ ζητούσε από το Κίεβο να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό του έλλειμμα, να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να μειώσει σταδιακά τις ενεργειακές δαπάνες. Ανάλογα μέτρα αναμένεται να συνοδεύουν το όποιο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ προς τη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Γιατσενιούκ: Υπάρχει «ακόμη μια ευκαιρία»
Μόσχα και Κίεβο προσκλήθηκαν σε σύνοδο 50 χωρών
ΔΝΤ: Σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο
Ρωσία: Έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία
Τουρτσίνοφ: «Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι για εισβολή»