Πράξεις ουσίας από τον Πούτιν και κινήσεις «εντυπώσεων» από τις ΗΠΑ
Με διάταγμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνώρισε τη Δευτέρα τη χερσόνησο της Κριμαίας ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος" ενώ σήμεραενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου - Κυρώσεις σε 11 πρόσωπα υπέβαλλαν οι ΗΠΑ
Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ΗΠΑ επιχειρούν με μια κίνηση καθαρά εντυπώσεων και καθόλου ουσίας, να στηρίξουν την ακροδεξιά προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν κάνει αποφαστιστικά βήματα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος την απόφαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.
Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια.
«Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.
Ο Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα σήμερα Τρίτη, κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.
Γνωστά εντωμεταξύ έγιναν τα ονόματα των 11 Ρώσων και Ουκρανών, στα οποία υπέβαλλε κυρώσεις ο Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται για αξιωματούχους, που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για την επέμβαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας. Βάσει των κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.
Τα πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι:
Βίκτορ Γιανουκόβιτς-Έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας
Βίκτορ Μεντβέντσουκ-Πρώην επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας
Σεργκέι Αξιόνοφ-Πρωθυπουργός της Κριμαίας
Βαλεντίνα Ματβιένκο-Πρόεδρος 'Ανω Βουλής της Ρωσίας
Ντμίτρι Ρογκόζιν-Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας
Σεργκέι Γκλαζίεφ-Σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου
Βλάντισλαβ Σουρκόφ-Συνεργάτης Ρώσου Προέδρου
Γελένα Μιζουλίνα-Βουλευτίνα του Ρώσικου Κοινοβουλίου
Αντρέι Κλίσας-Βουλευτής του Ρώσικου Κοινοβουλίου
Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ-Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας
Διαβάστε επίσης:
Μέτρα κατά της Ρωσίας θα πάρει η Ιαπωνία
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το "απαράδεκτο" δημοψήφισμα
Η Μόσχα αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος
Τέλος του δράματος και έναρξη νέας ζωής για την Κριμαία