Συζητήσεις στην ΕΕ για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο
Η ίδρυση δικαστηρίου που θα εκδικάσει ενδεχόμενα εγκλήματα του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων συζητείται λεπτομερώς στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Πρίστινα, Ίαν Κλιφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας.
Ο Βρετανός πρέσβης, στη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Λίπλιαν του Κοσόβου, είπε ότι για τη συγκρότηση του δικαστηρίου δεν έχει πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι δεν άκουσε ότι το δικαστήριο θα λειτουργήσει εκτός Κοσόβου, ενδεχομένως σε διαφορετικές χώρες, όπως ανέφεραν ΜΜΕ του Κοσόβου.
Αναφερόμενος στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, στην οποία συσχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", συμπεριλαμβανομένου του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και κατηγορούνται για εμπλοκή σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1998-1999, ο πρέσβης της Βρετανίας είπε ότι οι αξιωματούχοι του Κοσόβου γνωρίζουν ποιος θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες αυτές.
"Όλοι γνωρίζουμε για την έκθεση του Ντικ Μάρτι για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και επίσης γνωρίζουμε ότι όλοι στην κυβέρνηση και σε άλλους θεσμούς ξέρουν ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες. Μόνο που πρέπει να βρούμε έναν αξιόπιστο δρόμο, ώστε το ζήτημα αυτό να μην επιστρέψει στον ΟΗΕ. Το θέμα συζητείται λεπτομερώς στις Βρυξέλλες" επισήμανε ο κ. Κλιφ.
Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Κόσοβο, Πέτερ Μπλομάγιερ είπε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TV Kohavision, ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στην έκθεση Μάρτι εμπεριέχονται εξαιρετικά σοβαρές και βαριές κατηγορίες.
Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τριμπούνα" της Πρίστινας σημειώνεται ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες θα ζητήσουν στο τέλος της εβδομάδας από τους θεσμούς του Κοσόβου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τα εγκλήματα, στα οποία γίνεται αναφορά στην έκθεση του Ντικ Μάρτι.
Το δικαστήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ένα γραφείο στην Πρίστινα και οι δίκες θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, πιθανότατα στη Χάγη.
Ταυτόχρονα "θα παραταθεί η εντολή της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), η οποία θα διατηρήσει τις αρμοδιότητές της και δεν θα αλλάξει όνομα" αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι Βρυξέλλες, η Χάγη και η Πρίστινα θα είναι οι τρεις πόλεις, στις οποίες θα λειτουργήσει το ειδικό δικαστήριο, το οποίο θα ερευνήσει εγκλήματα που συμπεριελήφθησαν στην έκθεση του Ντικ Μάρτι, μετά από τριετή έρευνα.
Το γραφείο στην Πρίστινα θα είναι διοικητικό και θα έχει αρμοδιότητα την επικοινωνία με το κοινό, στις Βρυξέλλες θα είναι η έδρα των δικαστών και των εισαγγελέων και η ιδέα να διεξάγονται οι δίκες στη Χάγη βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή η Ολλανδία έχει διεθνή δικαστήρια στην επικράτειά της και δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για τις δίκες.
Σύμφωνα με την "Τριμπούνα", το δικαστήριο θα δικάσει όλες τις υποθέσεις εγκλημάτων της περιόδου 1998-2000 που περιγράφονται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και για τις οποίες θα απαγγελθούν κατηγορίες από την εισαγγελία .
Το δικαστήριο θα είναι υπό την "ομπρέλα" της Eulex και θα έχει δικαίωμα να επανεξετάσει και υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες εκδικάστηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).