Νότια Κορέα: Ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο… πρώτος! (vids+phs)
Τα δάκρυα έχουν στεγνώσει. Η κλεψύδρα αδειάζει και η αίσθηση της τραγωδίας στη Νότια Κορέα επιτείνεται, από τη στιγμή που 244 επιβαίνοντες του μοιραίου Sewol (η συντριπτική πλειοψηφία τους μαθητές) ακόμα αγνοούνται.
Την ίδια ώρα το αίσθημα του φόβου είναι αναπόφευκτο σε εκείνους που ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας και οι συγγενείς των αγνοουμένων αμφιταλαντεύονται μεταξύ της ελπίδας, της απόγνωσης και του θυμού, απέναντι στους κακούς χειρισμούς των αρχών, αλλά και του πληρώματος του φέρι, όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοί του με την υπηρεσία θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Jindo, αμέσως μετά την εκπομπή του σήματος κινδύνου.
Σύμφωνα με αυτούς, δόθηκαν εντολές τις οποίες το πλήρωμα άργησε χαρακτηριστικά να υπακούσει, ενώ ο αξιωματικός επικοινωνίας του πλοίου επικεντρώθηκε στο κατά πόσο το Λιμενικό ήταν κοντά, αδιαφορώντας να μεταφέρει τις οδηγίες στους επιβάτες!
Το αρχείο καταγραφής έδειξε ότι οι δύο πλευρές ήταν σε επικοινωνία για μισή ώρα (09:07 – 09:37). Στην πρώτη διαβίβασή του, το Sewol είπε στο κέντρο ότι βυθιζόταν, ενώ επτά λεπτά αργότερα ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα εκκένωσης.
«Το πλοίο μας γέρνει και μπορεί να βυθιστεί» είπε σε δραματικό τόνο ένα μέλος του πληρώματος, συμπληρώνοντας αργότερα: «οι επιβάτες δεν μπορούν να κινηθούν γιατί το πλοίο γέρνει πολύ», ενώ ερωτηθείς αν μπορούν να φτάσουν τις λέμβους και να φύγουν από το πλοίο, υπογράμμισε ότι «το πλοίο έχει γείρει πολύ, είναι αδύνατον».
Μεταξύ 9:23 και 9:24 πμ, η υπηρεσία VTS ανέθεσε στο πλήρωμα να ενημερώσει τους επιβάτες να βάλουν τα σωσίβιά τους δύο φορές, ωστόσο μέλος του πληρώματος απάντησε ότι το ραδιοτηλεοπτικό σύστημα του πλοίου είχε πέσει, ζητώντας για μία ακόμα φορά (τρίτη) να ενημερωθεί για την τύχη των σκαφών του Λιμενικού Σώματος.
«Αν το πλοίο εκκενωθεί τώρα, θα διασωθούν οι επιβάτες αμέσως;», ρώτησε με αγωνία ένα μέλος του πληρώματος, παίρνοντας απάντηση πως από τη στιγμή που η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, θα πρέπει ο καπετάνιος να πάρει την απόφαση αυτή, αφού όλοι οι επιβάτες φορέσουν σωσίβια. Παρόλα αυτά ξαναρώτησε: «Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα, αν εκκενωθεί τώρα το πλοίο, θα διασωθούν αμέσως (οι επιβάτες);». Η απάντηση που έλαβε από το κέντρο ήταν πως σωστικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών.
Εκείνη τι στιγμή τα περισσότερα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στην γέφυρα. Το ψηλότερο σημείο του πλοίου…
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμα αποσαφηνιστεί αν οι επιβάτες πήραν εντολή να εγκαταλείψουν το πλοίο πριν από το πλήρωμα, όπως ισχυρίστηκε ο καπετάνιος Lee Joon – seok. Μετά πάντως τις 09:37, η επικοινωνία μεταξύ του VTS και του πλοίου διεκόπη, κάτι που σημαίνει ότι το πλήρωμα ξεκίνησε την εκκένωση περίπου εκείνη την ώρα.
Ο Lee και 14 μέλη του πληρώματος πήγαν στις σωστικές λέμβους, εγκαταλείποντας με ασφάλεια το πλοίο, ενώ ο καπετάνιος ήταν μεταξύ των πρώτων διασωθέντων…
Η αποκάλυψη αυτή τροφοδοτεί την ήδη κοχλάζουσα δημόσια κατακραυγή για τις καταγγελλόμενες πράξεις του καπετάνιου.
Ο Lee κατηγορείται για εγκατάλειψη του πλοίου, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών. Μαζί με τον Λι, ένας από τους τρεις οδηγούς του Sewol, αλλά και ο 25χρονος τρίτος αξιωματικός έχουν τεθεί υπό κράτηση, με την κατηγορία της αμέλειας και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο τρίτος αξιωματικός λέγεται ότι ήταν αυτός που πήρε το πηδάλιο, καθώς ο Λι απουσίαζε κατά τη διάρκεια του περιστατικού που οδήγησε στη βύθιση του Sewol.
«Λυπάμαι για τους ανθρώπους της Νότιας Κορέας και για ό,τι προκάλεσα. Εγώ σκύβω απολογούμενος το κεφάλι μου προς τις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο το πρωί ο Λι, στο δρόμο για τη φυλακή, καθώς έβγαινε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Mokpo Gwangju. Παρόλα αυτά υπερασπίστηκε την απόφαση του να περιμένει περίπου 30 λεπτά πριν δώσει τη φημολογούμενη εντολή για εκκένωση.
«Εκείνη τη στιγμή το ρεύμα ήταν πολύ ισχυρό, η θερμοκρασία του ωκεανού πολύ μικρή και σκέφτηκα ότι αν οι άνθρωποι εγκατέλειπαν το πλοίο χωρίς (σωστή) κρίση, ακόμα και φορώντας σωσίβιο, θα αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες», συμπλήρωσε.
Οι Αρχές αναζητούν πλέον τα δεδομένα επικοινωνίας από το KakaoTalk, μια κινητή υπηρεσία μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες πριν το πλοίο βυθιστεί το πρωί της Τετάρτης. Την Κυριακή, πάντως, το απόγευμα, ένα τοπικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για την απόκτηση αυτών των δεδομένων από την εταιρεία. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τους ερευνητές για το θέμα.
Εν τω μεταξύ οι δύτες ανέσυραν άλλες 16 σορούς (μετά τις τρεις πρώτες χθες) από το πλοίο, αφότου έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών.
Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε σκηνές στο λιμάνι του νησιού Τζίντο, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, όπου οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο. Αστυνομικοί που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των σκηνών ξεσπούν σε κλάματα όταν ακούν τους γονείς να φωνάζουν μέσα σε αυτές.
Ορισμένοι εξέφρασαν το θυμό τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους προκειμένου να διεξαχθούν τεστ DNA, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βυθισμένο πλοίο. «Εμείς τους ζητάμε να σώσουν τα παιδιά μας. Δε σκεφτόμαστε τα τεστ DNA» είπε η Τσανγκ Χιε Σοοκ, μητέρα ενός μαθητή που αγνοείται.
Τραγική φιγούρα, η μητέρα που φώναζε στο νεκρό παιδί της να ξυπνήσει…
Διαβάστε ακόμα:
Νότια Κορέα: Τους βρίσκουν με τα σωσίβια μέσα στις καμπίνες
Νότια Κορέα: Δύτες περισυνέλεξαν τα πρώτα πτώματα μέσα από το πλοίο
Ναυάγιο στην Κορεα: Γλίτωσε από την τραγωδία και αυτοκτόνησε
Δράμα δίχως τέλος στην Νότια Κορέα