Πούτιν: Ζητά κατάθεση όπλων κι από τις δυνάμεις της «παράνομης ανατροπής»

Την κατάθεση των όπλων – στο πλαίσιο της εκεχειρίας που κήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο – και από τις δυνάμεις που προκάλεσαν «παράνομη ανατροπή» στην Ουκρανία ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα στη Βιέννη, μετά τις συνομιλίες του με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.

Πούτιν: Ζητά κατάθεση όπλων κι από τις δυνάμεις της «παράνομης ανατροπής»
3'

Αναφερόμενος έμμεσα στις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο και την ανατροπή του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε πως ήταν αρχικά το κέντρο που άρχισε ένοπλο αγώνα υποστηριζόμενο από μια μερίδα του πληθυσμού, ωστόσο το ανατολικό τμήμα της χώρας κατέφυγε στα όπλα αργότερα.

Επισημαίνοντας πως η εκεχειρία των επτά ημερών δεν αρκεί για να σταματήσει η αιματοχυσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και προειδοποίησε πως εάν δεν καταβληθούν προσπάθειες για να έχουν αυτές αποτελέσματα τότε θα αποβούν μάταιες.

Διευκρίνισε συγχρόνως πως η Ρωσία δεν έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις ως προς τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αυτονομιστές, προπάντων για το λόγο ότι η χώρα του δεν είναι μέρος της διένεξης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε ότι σήμερα κατέθεσε αίτημα στην ρωσική Άνω Βουλή να αναστείλει την εξουσιοδότησή της στον ίδιο για χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως είναι ευτύχημα ότι δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ απορρίπτοντας την κριτική ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματοποίηση της σημερινής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη Βιέννη, επανέλαβε την πάγια θέση του πως, ειδικά σε εποχές κρίσης, θα πρέπει να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Αυστρία είναι αφοσιωμένο μέλος της ΕΕ και τηρεί τις αποφάσεις της.

Το μήνυμα της Αυστρίας είναι πως στην ουκρανική διένεξη μπορεί να υπάρξει μόνον ειρηνική λύση και ο ίδιος θεωρεί ότι εκτός των κυρώσεων, που κανένα δεν ωφελούν και κανείς δεν κερδίζει από αυτές, υπάρχουν άλλοι τρόποι για την εξεύρεση καλών λύσεων, επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι στον Ρώσο ομόλογό του κατέστησε σαφή τη θέση της Βιέννης πως η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στη Βιέννη, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ρώσου προέδρου, ανάμεσα στη ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom και στον αυστριακό όμιλο πετρελαιοειδών ÖMV για την κατασκευή τμήματος του, αμφιλεγόμενου στη Δύση, αγωγού φυσικού αερίου South Stream σε αυστριακό έδαφος.

Ο κ. Πούτιν απέρριψε κατηγορηματικά την δυτική κριτική για υποτιθέμενη παράκαμψη της Ουκρανίας, καθώς, όπως σημείωσε, τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού αυτού υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως ο αγωγός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Αυστριακός πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγωγό σκόπιμο και χρήσιμο, ενώ, απορρίπτοντας την κριτική άλλων κοινοτικών χωρών, παρατήρησε πως μόλις ένα τμήμα 50 χιλιομέτρων από το συνολικό μήκος των 1.500 χιλιομέτρων του αγωγού θα βρίσκεται στην Αυστρία, ενώ ένα τεράστιο τμήμα του θα διασχίζει δύο χώρες-μέλη τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: 423 τα θύματα των συγκρούσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή