ΗΠΑ: Ομπάμα, ο χειρότερος πρόεδρος

Δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζεται πλέον από τους Αμερικανούς πολίτες ως ο χειρότερος πρόεδρος της σύγχρονης εποχής, καθώς στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς του σε όλα τα θέματα, από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική.

ΗΠΑ: Ομπάμα, ο χειρότερος πρόεδρος
2'

Σε δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ στην οποία μετείχαν 1.446 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, το 33% δήλωσε ότι ο Ομπάμα είναι ο χειρότερος πρόεδρος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε με ποσοστό 28% ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Τζορτζ Ου. Μπους.

Ως καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων 70 ετών επελέγη από τους ερωτηθέντες ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρίγκαν (1981-89) με ποσοστό 35%. Ακολουθούν στον κατάλογο ο Μπιλ Κλίντον με 18% και ο Τζον Φ. Κένεντι με 15%.

Μεταξύ 12 προέδρων, σε διάστημα 69 ετών, η δημοτικότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται μαζί, με του Τζορτζ Ου. Μπους στο χαμηλότερο επίπεδο", εξήγησε ο Τιμ Μαλόι, ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Κουίνιπιακ.

Σχεδόν το 45% των ερωτηθέντων πιστεύουν σήμερα ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ θα ήταν καλύτερη εάν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2012 ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, ωστόσο ένα ποσοστό 38% θεωρεί ότι με τον Ρόμνεϊ στον Λευκό Οίκο τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

Κατά παράδοση, οι πρόεδροι αντιμετωπίζουν έντονη κριτική όσο ασκούν ακόμη τα καθήκοντά τους, όμως η δημοτικότητά τους αυξάνεται μετά την αποχώρησή τους, όπως έγινε με τον Τζορτζ Ου Μπους. Ορισμένοι όμως, όπως ο Μπιλ Κλίντον, παραμένουν πολύ δημοφιλείς μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας τους.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή μόνο το 13% των Αμερικανών θεωρεί ως τον χειρότερο πρόεδρο όλων των εποχών τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (54%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ανεπαρκής. Μόνο το 40% εγκρίνει τους χειρισμούς της σε οικονομικά θέματα, πάντως ο ένας στους δύο (50%) δίνει "θετικό" βαθμό στην περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή