Ε.Ε. - Ρωσία: Κυρώσεις ναι μεν, αλλά...

Tο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία εξετάζουν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που άρχισε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Ε.Ε. - Ρωσία: Κυρώσεις ναι μεν, αλλά...
3'

Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 28 πρόκειται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως κατάλογο με νέες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, χωρίς όμως οι ίδιοι να λάβουν οριστικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Όπως αναφέρει διπλωματικά το προσχέδιο, οι 28 «είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω βήματα» σε βάρος της Μόσχας, διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για μία ακόμα απόπειρα πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα αν της επιβληθούν νέες κυρώσεις, μετά την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τη Δύση που ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να «επιστρέψει στη λογική» και να μην κλιμακώσει μία «σύγκρουση που δεν έχει κανένα νόημα».

Προειδοποίησε ωστόσο πως η Μόσχα «δεν πρέπει να υποτιμήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα» της Ε.Ε. να «στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της», ξεκαθαρίζοντας πως το σενάριο νέων ποινών για τη Ρωσία θα βρεθεί επί τάπητος κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε πολύ αυστηρότερο μήκος κύματος κινήθηκε αντίθετα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δηλώνοντας πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.

«Είναι γεγονός ότι Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον μίας χώρας που θα ήθελε να συνδεθεί στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης» δήλωσε σε δημοσιογράφους η κ. μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

Σε νέες βαριές καταγγελίες για δράση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος προέβη από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοντας πως ρωσικά άρματα μάχης επιτέθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοσβιτλίβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ και «κατέστρεψαν σχεδόν κάθε σπίτι».

Ο κ. Ποροσένκο, που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο, προσέθεσε πως πλέον υπάρχουν χιλιάδες ξένοι στρατιώτες και εκατοντάδες ξένα άρματα που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Παραδέχτηκε και ο ίδιος πάντως πως δεν είναι δυνατή μία αμιγώς «στρατιωτική λύση», αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι η ειρήνη και ο τερματισμός «της επιθετικότητας και της τρομοκρατίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων, δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» πως η Ε.Ε. θα αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, προσθέτοντας γενικότερα πως είναι βέβαιος ότι «η ρωσική επιθετικότητα δεν θα μείνει χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση».

Τόνισε μάλιστα πως η απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. «Σήμερα μιλάμε για τη μοίρα της Ουκρανίας, αλλά αύριο θα μπορούμε να μιλάμε για τη μοίρα όλης της Ευρώπης», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Λιθουανίας: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή