Έμπολα: Εμβόλιο κατά του ιού πριν το 2015

Τις πρώτες δόσεις ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζει ότι θα έχει παρασκευάσει η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, επιδιώκοντας μάλιστα να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να αυξήσει την παραγωγή της.

Έμπολα: Εμβόλιο κατά του ιού πριν το 2015
2'

«Προσδοκώ ότι το πρώτο απόθεμα θα είναι διαθέσιμο πριν από τα τέλη του έτους», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Άντριου Γουίτι, αφού παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της GSΚ για το προηγούμενο τρίμηνο. Το εμβόλιο θα αποτελέσει «ένα χρήσιμο εργαλείο» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γουίτι, το εμβόλιο αυτό πιθανότατα θα είναι μάλιστα το πρώτο που θα παρασκευαστεί.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015. Η GSK συμφωνεί ότι μια τέτοια συνεργασία είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθούν τυχόν μπλοκαρίσματα στην παραγωγή και τη διαδικασία εφοδιασμού της αγοράς. «Η κατάσταση απαιτεί νέους τρόπους εργασίας και σκέψης», σημείωσε.

Στο μεταξύ, 51 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφτασαν την Τετάρτη (22/10) στη Λιβερία, για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Έμπολα. Το αεροσκάφος της Air Cubana που μετέφερε το νοσηλευτικό προσωπικό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μονρόβια το πρωί, ενώ αργότερα σήμερα, άλλοι 40 γιατροί και νοσοκόμες από την Κούβα αναμένεται να φτάσουν στη γειτονική Γουινέα.

Από την πλευρά του, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας της Κούβας εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία των χωρών στον αγώνα κατά του Έμπολα μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αβάνας με την Ουάσινγκτον. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επαίνεσε την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κούβα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Κούβα θα στείλει στις χώρες της Δυτικής Αφρικής τη μεγαλύτερη αποστολή νοσηλευτικού προσωπικού απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 461 γιατροί και νοσοκόμες, αλλά μόνο οι 256 έχουν αναλάβει καθήκοντα, αφού στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκε στη Σιέρα Λεόνε η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 165 άτομα. Η αποστολή των υπόλοιπων 205 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως από το αν θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και από τις κατάλληλες υποδομές επί του πεδίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην περιοχή 3.000 μηχανικούς, νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και άλλους ειδικούς, τόσο για να κατασκευάσουν Μονάδες Θεραπείας του Έμπολα, όσο και να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους γιατρούς.

Διαβάστε ακόμα:

Ελβετία: Εστιατόρια σέρβιραν γάλα με το πορτρέτο του Χίτλερ (pics)

Καναδάς: Ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στο κοινοβούλιο της Οτάβα (vid+pic)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή