ΕΕ: Τι περιμένει η Ελλάδα από τη γαλλική προεδρία
Τις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2022 παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η Αθήνα άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του.
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη αφού με τη Γαλλία βρισκόμαστε στο βέλτιστο σημείο των διπλωματικών και στρατιωτικών μας σχέσεων. Την ίδια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει την ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα, ενώ και με τη Γαλλία διανύει περίοδο ψυχρότητας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που θα έχει ως προεδρέυων της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 και να αναδείξει ένα ευρωπαϊκό ηγετικό προφίλ. Η απουσία της δυναμικής και ισχυρής προσωπικότητας της Άνγκελα Μέρκελ από το προσκήνιο τον βοηθά σε αυτό. Διότι τώρα, μαζί με τον Όλαφ Σολτς, τον νέο καγκελάριο και τον Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, αποτελούν την νέα ισχυρή ευρωπαϊκή τριανδρία και επί ίσοις όροις μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν λοιπόν ότι στις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας είναι η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που έχει συζητήσει διεξοδικά η ελληνική κυβέρνηση με τη γαλλική και υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων.
Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας ζητώντας από τους εταίρους να αποκτήσουν αίσθηση ευθύνης.
Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο Παρίσι έθεσε σε άλλες βάσεις τις σχέσεις μας πολύ περισσότερο που προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και δημιούργησε έτσι ένα νέο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας.
Στο Υπ. Εθνικής Άμυνας ο γαλλομαθής υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται διαρκώς σε ανοικτή γραμμή με τη Γαλλίδα ομόλογό του και αξιοποιεί κάθε άρθρο της συμφωνίας για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην Αθήνα και οι δηλώσεις του για την Τουρκία βρήκαν απολύτως σύμφωνες την ελληνική διπλωματία.
Ο Λε Ντριάν μίλησε για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και άφησε αιχμές για τη στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα περιμένει πολλά από τη Γαλλία εντός του 2002, χρονιά που είναι κομβική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Μοναδικός προβληματικός είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας θα έχει εκλογές στη χώρα του.
Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία έχουν υποσχεθεί τις πιο σκληρές γραμμές για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Η πρόκληση του Μακρόν θα είναι πείσει τους ψηφοφόρους για τη μετανάστευση και τον νόμο και την τάξη προσπαθώντας να διατηρήσει τις ψήφους της κεντροαριστεράς που τον οδήγησαν στην προεδρία το 2017.
Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει στο μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει το ακροατήριο στο εσωτερικό του.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της
Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία
Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού