Το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια και η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σόφια

Η βουλγαρική αδιαλλαξία έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γι’ αυτό και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ειδική σημασία
Δύσκολες συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλγαρία
Intime News

Μόνο εθιμοτυπικές δεν θα είναι οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλγαρία, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Rumen Radev και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Διότι η Βουλγαρία κρατά στα χέρια της το βέτο που έχει ασκήσει στη Βόρεια Μακεδονία και την εμποδίζει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βουλγαρική αδιαλλαξία έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γι’ αυτό και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει σημασία καθώς ο πρόεδρος της Βουλγαρίας επιμένει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις προτού αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες της χώρας του.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τον πρόσφατο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Σόφια όπου το θέμα της άρσης του βουλγαρικού βέτο δεν συγκαταλέγεται στις «κόκκινες γραμμές» της συμμαχίας των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον δήλωσε πρόσφατα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάαεφ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε κινήσεις καλής θέλησης όταν δήλωσε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βουλγαρικές» μπροστά από τη φράση «φασιστικές δυνάμεις κατοχής» στα σχολικά βιβλία. Ο Κιριλ Πετκόφ φάνηκε διαλλακτικός για να συζητήσει τους όρους άρσης του βέτο ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της κοινής γνώμης που σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν δεχθούν τους όρους της Σόφιας.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει με ευρωπαϊκό στόχο την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιανουάριο, για να πάρουν τότε τα Σκόπια το πράσινο φως για την ένταξη.

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και πόση πίεση θα ασκήσει στον Βούλγαρο ομόλογό του, όταν η ελληνική κυβέρνηση κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και δεν προτίθεται να επικυρώσει τα επιμέρους κείμενα συνεργασίας από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Έχει όμως λάβει το μήνυμα και από τις ΗΠΑ που έχουν εκφράσει τη σθεναρή υποστήριξή τους για την ταχεία ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Voice: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του τελικού (video)

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα μέτρα που «πέφτουν» στο τραπέζι