Ο Φουάτ Οκτάι και ο «κόκορας που λαλεί απέναντι από το Καστελόριζο»
Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το Διπλωματικό Διαβατήριο για τα επιχειρήματα του αντιπροέδρου της Τουρκίας αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Ας δούμε ένα προς ένα τα όσα ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στην τηλεοπτική εκπομπή του A Haber όταν ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά:
Πρώτον ότι το Καστελόριζο είναι «ένα τόσο δα μικρό νησί. 580 χιλιόμετρα απέχει από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 4 μίλια από την Τουρκία»
Δεύτερον, από το Καστελόριζο, «ακούς τον κόκορα που λαλεί απέναντι».
Τρίτον από το Καστελόριζο «βλέπεις τα φώτα απέναντι»
Τέταρτον, «αν κάποιος θέλει να αγοράσει ψωμί και μένει στο Καστελόριζο, θα πάει στην Τουρκία να το πάρει. Επίσης το γάλα του και τα ψώνια και αυτά θα τα κάνει στην Τουρκία».
Ο κ. Οκτάι συνέχισε την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του δίνοντας ως παράδειγμα ένα άλλο ελληνικό νησί, τις Οινούσσες. «Όταν φωνάζεις κάποιον, ο άλλος ακούει τη φωνή σου, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις καν τηλέφωνο».
Ας υποθέσουμε ότι σε όλα αυτά ο κ. Οκτάι έχει δίκιο. Πράγματι, τα φώτα στην Τουρκία φαίνονται από το Καστελόριζο. Αλλά και από το Μπόντρουμ μπορείς να δεις τα φώτα στη Κω.
Και ευτυχώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, που επιτρέπει στους κατοίκους και των δύο χώρων να ανταλλάσσουν επισκέψεις, να πηγαινοέρχονται μεταξύ Σμύρνης και νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Αλλά τα όσα δήλωσε ο κ. Οκτάι είναι σοβαρή επιχειρηματολογία για να πείσεις τους τηλεθεατές που σε ακούνε, ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα; Ποιο διεθνές δικαστήριο θα δεχτεί ως επιχείρημα ότι ο κόκορας φωνάζει στη Στρογγύλη και ακούγεται στη Σμύρνη;
Η Τουρκία σύμφωνα με τις ρηματικές διακοινώσεις από το 1974 και μετά ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις μικρασιατικές ακτές αποτελούν απλές προεξοχές του βυθού και επικάθηνται της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική θέση είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ίσης απόστασης σύμφωνα με τη θεωρία και την πρακτική του διεθνούς δικαίου. Και η όλη αυτή η συζήτηση μπορεί να παραπεμφθεί στη Χάγη εφόσον υπογραφεί προηγουμένως το σχετικό συνυποσχετικό.
Έτσι συζητάνε τα σοβαρά κράτη για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Και κυρίως χωρίς κοκορομαχίες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.