H ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η θέση της Ελλάδας

Η επόμενη μέρα του NATO μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

H ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η θέση της Ελλάδας
Πάνω από το 50% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο βορειοατλαντική συμμαχία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, κινητοποίησε το ΝΑΤΟ σε αυξήμενα επίπεδα συναγερμού και ώθησε χώρες όπως τη Φιλανδία και τη Σουηδία να αναθεωρήσουν πολιτικές δεκαετιών.

Ειδικά η ιστορία της Φινλανδίας παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον διότι συνορεύει με τη Ρωσία σε μια συνοριογραμμή μήκους 1.340 χιλομέτρων. Η πολιτική ιστορία της είναι γεμάτη από πολέμους με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων αλλά στη συνέχεια επιδίωξε να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα παραμένοντας στρατιωτικά ουδέτερη.

Όμως οι δύο χώρες αποφάσισαν να διακόψουν την ουδέτερη πολιτική να μην παρέχουν όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και έστειλαν αντιαρματικά στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αντέδρασε και απείλησε με αντίποινα σε περίπτωση που οι δύο χώρες προσχωρήσουν στη συμμαχία.

Η φινλανδική κοινή γνώμη άλλαξε αλλάξει δραστικά την τελευταία εβδομάδα. Μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Φιλανδική τηλεόραση YLE έδειξε ότι για πρώτη φορά πάνω από το 50% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο βορειοατλαντική συμμαχία. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα κατέδειξαν 53% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, 28% εναντίον και 19% αναποφάσιστους.

Ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας θα φέρει τα σύνορα του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στη Ρωσία, διότι μέχρι σήμερα υπήρχε μια «νεκρή ζώνη» κατά μήκος των βορειοδυτικών συνόρων της από το τέλος τού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα μετατραπεί επίσης η Βαλτική Θάλασσα σε μια λίμνη τού ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας θα πρέπει να διέλθουν ένα μεγάλο μέρος τού ζωτικής σημασίας εμπορίου και των ενεργειακών εξαγωγών τής Ρωσίας όταν ο πόλεμος τελειώσει. Η Φινλανδία είναι τεχνολογικά εξελιγμένη και είναι πιο συμβατή με το ΝΑΤΟ απ’ ό,τι οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Διαθέτει περισσότερα από 60 F-18 και αγόρασε επιπλέον 64 F-35.

Συμμετέχει επίσης στα προγράμματα εκπαίδευσης της Συμμαχίας και παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στην πράξη συμμορφώνεται με όλες τα άρθρα εκτός από το άρθρο 5 που αναφέρεται στη ρήτρα συλλογικής άμυνας.

Η θέση της Ελλάδας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι θα στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και διαψέυδονται οποιεσδήποτε πληροφορίες που έλεγαν ότι θα έθετε βέτο.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ωστόσο δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν κάποιες προυποθέσεις αλλά εάν υπάρχει πολιτική στήριξη η ένταξη μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από τη Μόσχα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή