Άριστες οι διμερείς μας σχέσεις με Γερμανία αλλά...
Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στον Γερμανό πρέσβη
Με αρχική ικανοποίηση άκουσε η Αθήνα τις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Μπίχνερ για τα ελληνοτουρκικά μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή» διεμήνυσε μετά τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη σύνδεση της αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με την ελληνική κυριαρχία.
Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι: Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».
Eίχε προηγηθεί μεγάλη δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση για το γεγονός σε προηγούμενες δηλώσεις άλλου εκπροσώπου της καγκελαρίας υπήρξε διατύπωση ίσων αποστάσεων, πανομοιότυπη με αυτή που ακολουθεί το state department όταν καλείται να πάρει θέση ανάμεσα στην αντιπαράθεση δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο Νίκος Δένδιας ωστόσο αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στον Γερμανό πρέσβη τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή αλλά και στην υπουργό εξωτερικών Αναλένα Μπέρμπογκ η οποία θα επισκεφτεί την ελληνική πρωτεύουσα στις 9 Ιουνίου.
Διότι αγκάθι παραμένει η παράδοση των 6 υποβρυχίων γερμανικής τεχνολογίας που ήδη κατασκευάζονται στη Κωνσταντινούπολη και το πρώτο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2022.
Μη ξεχνάμε ότι στη Γερμανία ζούνε περί τους 4,5 εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους ενώ το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα διότι πολλοί μετανάστες από τα τουρκικά παράλια έχουν ως τελικό προορισμό τη Γερμανία.
Η Αθήνα έχει μελετήσει όλα τα δεδομένα για αυτό και έχει δρομολογήσει να ενισχυθεί η ελληνογερμανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα στα πρότυπα της ελληνογαλλικής συνεργασίας η οποία βρίσκεται πια στο ανώτατο επίπεδο με την παράδοση των 6 μαχητικών rafale και την παραγγελία των 3 επιπλέον φρεγατών Belhara. Τα υπουργεία Άμυνας των δυο χωρών είναι σε διαβουλεύσεις για κατασκευή αρμάτων Leopard επί ελληνικού εδάφους αλλά και την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί από γερμανικά τεθωρακισμένα. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει και η γερμανική διπλωματία συνεχίζει να ακολουθεί τη φιλοσοφία της πρώην καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ που ήταν στη λογική «Ελλάδα και Τουρκία βρείτε τα μη γίνει ατύχημα».
Πολύ περισσότερο που όλοι παρατηρούν ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών θυμίζουν το καλοκαίρι του 2020. Το Ανώτατο Συμβούλιο Κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας που συνήθως συνεδρίαζε κάθε χρόνο αναβάλλεται επ’αόριστον, ούτε λόγος για επόμενο γύρο των διακυβερνητικών συνομιλιών ενώ έχουμε μπροστά μας την πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου όπου Μητσοτάκης-Ερντογάν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Τουρκίας να έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να του μιλήσει.