Γεωπολιτικές εξελίξεις: Η συμφωνία για τα σιτηρά και το χάσμα Αθήνας - Μόσχας
Δεν είδε αρνητικά η Αθήνα τη χθεσινή συμφωνία που υπέγραψε η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς την άμβλυνση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ήδη υπάρχει ικανοποίηση από την αισθητή πτώση στις τιμές των σιτηρών. Η τιμή του σιταριού στο Σικάγο, βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά –, μειώθηκε κατά 4% χθες το πρωί (22/7), ενώ το σιτάρι άλεσης υποχώρησε περισσότερο από 4%.
«Οτιδήποτε βοηθά στη μείωση στις τιμές των σιτηρών είναι θετικό» σημείωναν με νόημα ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες περιέγραψε το περίγραμμα της πρωτοβουλίας, όπως τα λιμάνια που εμπλέκονται, τη δημιουργία κέντρου παρακολούθησης στην Κωνσταντινούπολη, τους τρόπους επιθεώρησης των εμπλεκομένων πλοίων και τους περιορισμούς του σχεδίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν η συμφωνία για τη συνέχιση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας να είναι πλήρως λειτουργική σε λίγες ημέρες και να αποκατασταθεί η αποστολή εμπορευμάτων στα επίπεδα πριν τον πόλεμο, δηλαδή στους 5 εκατομμύρια τόνους μηνιαίως, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ που επικαλείται το Reuters.
Η Ρωσία και δη η Ουκρανία, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο και η εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, καθηλώνοντας δεκάδες πλοία, αφήνοντας 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών εγκλωβισμένους σε σιλό και ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές σιτηρών.
Αυτό ήταν το ένα σοβαρό διπλωματικό γεγονός του τελευταίου 24ωρου. Το άλλο ήταν ότι η Ρωσία διεύρυνε τον κατάλογο των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία εντάσσοντας σε αυτόν την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της ρωσικής ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, στον κατάλογο αυτόν μπαίνουν οι χώρες, που «υλοποιούν μη φιλικές προς τη Ρωσία ενέργειες και ειδικότερα έναντι των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της στο εξωτερικό».
Κατά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Κρεμλίνου στις «μη φιλικές» χώρες περιορίζεται η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας με επιτόπιο προσωπικό, που ζει και εργάζεται μονίμως στη Ρωσία.
Στην εξέλιξη αυτή, πηγές από το υπουργείο εξωτερικών απαντά, ότι το όριο των 34 ατόμων που έθεσε στην Ελλάδα δεν επηρεάζει την ελληνική διπλωματική αποστολή αφού επαρκεί για να γίνονται οι εργασίες . Επί της ουσίας όμως η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη που προστίθεται στις ήδη βεβαρυμμένες ελληνορωσικές σχέσεις. Κρατάμε ωστόσο ότι αυτή τη φορά το υπουργείο εξωτερικών δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την απόφαση της Μόσχας.
Στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες ώρες διαδραματίζονται εξελίξεις που αφορούν και με τις σχέσεις μας με την Ουκρανία. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν είναι ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στην Αθήνα και για τα συνεχή σχεδόν καθημερινά αιτήματα του Ουκρανού πρέσβη. Μεταξύ άλλων έχει ζητήσει να μπει φρένο σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Να μην χορηγηθεί βίζα σε Ρώσους τουρίστες. Να μην αγοράσει η Ελλάδα εξαρτήματα για τους ρωσικούς εξοπλισμούς που διαθέτει. Να προχωρήσει σε απέλαση των Ρώσων διπλωματών και διαμαρτυρήθηκε γιατί ελληνικά δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά την πτώση του ελικοπτέρου Antonov και το ελληνικό διάβημα και προς την Ουκρανία, το Κίεβο απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία που δεν εμπίπτουν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Εν κατακλείδι το τελευταίο 24ωρο και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς την Αθήνα όπως ασφαλώς και η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη για τους δικούς της χειρισμούς. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στον 6ο μήνα και να μην διαφαίνεται λήξη του πολέμου άμεσα, οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Ουκρανία θα έχουν πολλές διακυμάνσεις ακόμη.