Οι προειδοποιήσεις για πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια και η εξάρτηση της Ευρώπης
Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθεί να κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια, αν δεν σταματήσουν τα πυρά.
Η περιοχή διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες και η εντατικοποίηση των μαχών τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμό. Στη Ζαπορίζια βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και το πιο σύγχρονο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.
Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου ή στους αντιδραστήρες καθώς δεν έχει δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση.
Το ενδιαφέρον των Ρώσων για την πυρηνική ενέργεια είναι μεγάλο και ξεκάθαρα εντάσσεται στην εξωτερική πολιτική του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την ομιλία του Ρώσου προέδρου στις 24 Φεβρουαρίου ήμερα έναρξης του πολέμου όπου προειδοποίησε ότι αν η Δύση επέμβει θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση.
«Όποιος και αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας», είχε πει τότε ο Πούτιν.
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να θέσουν τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, επικαλούμενος τις επιθετικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ και τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.
Η πυρηνική ενέργεια είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα στον κόσμο και υπεύθυνη για το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαική Ενωση.
Διότι σε αντίθεση με την ηλιακή ή την αιολική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παράγει αρκετά μεγάλη ποσότητα οποιαδήποτε ώρα όλο τον χρόνο.
Η Ρωσία έχει μεγάλο πλεονέκτημα, είναι παγκόσμιος προμηθευτής πυρηνικής τεχνολογίας καθώς το 40% της πυρηνικής ενέρεγειας που παράγεται στην Ευρώπη εξαρτάται από το ουράνιο της Ρωσίας ή του Καζακστάν ή του Ουζεμπεκιστάν.
Η Ουκρανία μάλιστα ήταν από τους κύριους πελάτες της Ρωσίας και μέχρι την πρώτη εισβολή στην Κριμαία το 2014, το 95% της ηλεκτρικής ενεργειας της Ουκρανίας ήταν πυρηνικό καύσιμο από τη Μόσχα.
Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη των σχέδιο των Ρώσων να αποσυνδέσουν το εργοστάσιο από την τροφοδοσία της Ουκρανίας και να το συνδέσουν στο δίκτυο για την τροφοδοσία της κατεχόμενης Κριμαίας όπως τουλάχιστον δήλωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν το εργοστάσιο, έχουν ήδη καταστρέψει τρεις γραμμές ηλεκτροδότησης που είναι συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο λειτουργεί με μία μόνο γραμμή παραγωγής, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ένα ατύχημα είναι πιθανό να συμβεί.
Τι σημαίνει με απλά λόγια; Ότι στην καλύτερη περίπτωση η απελευθέρωση ραδιενέργειας θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα προκαλέσει ένα σύννεφο, ένα ραδιενεργό σύννεφο το οποίο ανάλογα με τον αέρα θα κινηθεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.