Ο όροι της Αιγύπτου σε Τουρκία και Ερντογάν και ο ρόλος της Ελλάδας 

Ο Σίσι έθεσε τρεις όρους, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου.

Ο όροι της Αιγύπτου σε Τουρκία και Ερντογάν και ο ρόλος της Ελλάδας 
Associated Press

Τρεις όρους έθεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου προς τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας - Καΐρου.

Οι όροι αυτοί τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Σάμεχ Σούκρι, όπου υπήρξε συντονισμός για τη διεξαγωγή μιας προσεχούς συνάντησης σε επίπεδο κορυφής χωρίς όμως να ορίσουν ημερομηνία. «Υπάρχει βούληση και πολιτικές οδηγίες για να ξεκινήσει ένας δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε επίπεδο πρεσβευτών», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά Μέσα, ο Σίσι ζήτησε πρώτον να παραδοθούν τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και καταζητούνται από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, τα μέλη αυτά εμπλέκονται στη διεξαγωγή ένοπλων επιχειρήσεων κατά του Στρατού, της Αστυνομίας και των πολιτών.

Ο δεύτερος όρος αφορά στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο λιβυκό έδαφος και απόσυρση όλων των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών από τη Λιβύη.

Ο τρίτος όρος αφορά στον τερματισμό των διαφορών με Ελλάδα και Κύπρο και επίτευξη ικανοποιητικής φόρμουλας. Στη διαπραγμάτευση αυτή οι Αιγύπτιοι έβαλαν στο τραπέζι ως αντάλλαγμα να δεχθούν να γίνει η Τουρκία μέλος του forum για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στους δύο από τους τρεις όρους έπαιξε ρόλο η Ελλάδα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είχε διατυπώσει τη θέση ότι πρέπει να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, θέση που έβρισκε απόλυτα σύμφωνο τον Σάμεχ Σουκρι.

Στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία υπάρχει ικανοποίηση για τον τρίτο όρο περί επίτευξης ικανοποιητικής διευθέτησης στα ελληνοτουρκικά και ασφαλώς το γεγονός ότι υπάρχει η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι ένα νομικό πολιτικό και διπλωματικό χαρτί που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν τον παίρνει να αγνοήσει αν πράγματι θέλει να τα βρει με τον Σίσι.

Επιπλέον, γίνεται εμφανές ότι το θέμα της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιπροσώπευε σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες αντάλλαξαν απορριπτικές δηλώσεις για τις κινήσεις της άλλης πλευράς, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό συνεργασίας της Αιγύπτου με Ελλάδα και Κύπρο.

Η επίσκεψη πάντως του Τσαβούσογλου, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, αποτελεί ένα «ποιοτικό άλμα» στην πορεία και το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αραβική χώρα εδώ και 11 χρόνια και μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, η οποία είχε ανθρώπινο χαρακτήρα, και στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού, μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Πρέσβης Rakha Ahmed Hassan, μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θεώρησε την επίσκεψη, ως ένδειξη του αυξανόμενου ρυθμού στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στον απόηχο αυτού που περιέγραψε ως «λιώσιμο του πάγου» μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση όπου οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Αιγύπτου στο περιθώριο της έναρξης του τουρνουά «Παγκοσμίου Κυπέλλου», σημειώνοντας ότι «η αναβάθμιση του επιπέδου των συναντήσεων», από τους ηγέτες των υπηρεσιών ασφαλείας και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών, στο επίπεδο υπουργών, αντανακλά την επιθυμία των δύο χωρών να προχωρήσουν προς την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Πρέσβης Χασάν ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι η επίσκεψη θα καταλήξει σε διμερή μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αμοιβαίας διπλωματικής εκπροσώπησης σε επίπεδο Πρέσβεων, καθώς και σημαντικές συναινέσεις σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών φακέλων, κυρίως το θέμα της Λιβύης.

Το μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι ο φάκελος των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη είναι υψίστης σημασίας στις βλέψεις των δύο χωρών και εάν επιτευχθεί σχετική συνεννόηση, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας ενδέχεται να σημειώσουν ταχεία ανάπτυξη με μεγάλους ρυθμούς στο επόμενο στάδιο και ενδέχεται να προχωρήσουν σε υψηλότερο επίπεδο συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή