Πώς βλέπει η Δύση τις τουρκικές εκλογές: Προτιμά Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;
Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.
Η Washinghton Post τις χαρακτήρισε τις πιο σημαντικές προεδρικές εκλογές στον κόσμο το 2023. Διότι πρώτον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όλα είναι πιθανά. Μπορεί να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μπορεί να κερδίσει και ο Κιλιτσντάρογλου.
H έγκριτη εφημερίδα, η οποία απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας, υπενθυμίζει, ότι ο Ερντογάν στο παρελθόν έκανε νύξεις σε συνωμοσία εναντίον του και ότι είχε στρέψει τα βέλη του εναντίον της Δύσης μιλώντας μάλιστα στο θυγαττρικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk: «Η Δύση λέει ότι είναι εναντίον του Ερντογάν. Η εχθρική τους στάση απέναντι στον Ερντογάν είναι μια εχθρική στάση απέναντι στο έθνος μου – το έθνος μου θα ματαιώσει αυτή τη συνωμοσία στις 14 Μαΐου»., είχε πει τότε.
Τέτοιες υστερικές δηλώσεις για δυτικές συνωμοσίες μυρίζουν δικαιολογίες για την προετοιμασία της ήττας, σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έχει εντελώς άδικο να υποθέσει ότι ο Μπάιντεν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαίρονταν να τον δουν – σε μεγάλο βαθμό για την ανοιχτή εχθρότητά του απέναντι τους και την περιφρόνησή του για τις στρατηγικές τους ανησυχίες. Ο εκ γενετής συμφιλιωτικός τόνος της φωνής του Κιλιτσντάρογλου, μια έντονη αντίθεση με τη διαρκή επιθετική χροιά του Ερντογάν, θα ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από μόνη της.
Την ίδια ώρα το βρετανικό περιοδικό The Economist για άλλη μια φορά κατακραυνώνει τον Ερντογάν, λέγοντας, ότι αν έχανε, θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. «Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και —με τον καιρό— θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπό τον κ. Ερντογάν ήταν ένας παράγοντας που διαταράσσει τη Μέση Ανατολή και επεδίωξε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία. Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που η κυριαρχία των ισχυρών ανδρών αυξάνεται, από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία, η ειρηνική εκδίωξη του κ. Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».
Τα δημοσιεύματα αυτά ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν τον σκεπτικισμό της Δύσης αφού τα τελευταία χρόνια η συνεργασία με τον Ερντογάν δεν ήταν και η πιο εύκολη.
Όμως είναι ακριβές και το δημοσίευμα του Bloomberg, που λέει, ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, οι δυτικοί ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν πολλές προσδοκίες αναφορικά με τον Κιλιτσντάρογλου, αφού από τη μία πλευρά συμμερίζεται σε διάφορους τομείς της εξωτερικής πολιτικής απόψεις του Τούρκου προέδρου. Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου είναι απίθανο, σημειώνει το Bloomberg, να κάνει πίσω αναφορικά με τους S-400, την αγορά των οποίων από τη Ρωσία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Άγκυρας και βασικό προμηθευτή ενέργειας.
Μια υπαναχώρηση στο θέμα των S-400 θα προκαλούσε τριγμούς στις σχέσεις με το Κρεμλίνο και για τον ίδιο λόγο η Δύση δεν θα πρέπει να περιμένει από μια κυβέρνηση Κιλιτσντάρογλου να μετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το βέβαιο είναι ότι η Δύση θέλει ηρεμία στην περιοχή. Και εκ των πραγμάτων θα συνεργαστεί με όποιον και να εκλεγεί σε λίγες ημέρες.