Ο Δένδιας στην Κύπρο και τι σημαίνει η συνάντηση Ερντογάν – Σίσι
Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη συζήτηση του Δένδια - Χριστοδουλίδη και πόσο αλλάζει τα δεδομένα η εξομάλυνση στις σχέσεις Αγκύρας – Καΐρου.
Στη Λευκωσία θα βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Δένδιας και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη δεν θα είναι απλώς εθιμοτυπική αφού οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά και έχουν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και κοινό κώδικα ως προς της χάραξη στρατηγικής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησε να συναντηθεί και εκείνος με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα και έτσι η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τη διπλωματική σύμβουλο Άννα Μαρία Μπούρα και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλέξανδρα Παπαδοπούλου.
Το πρωτόκολλο της Συμμαχίας προβλέπει και συναντήσεις συζύγων και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει και συμμετοχή της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και πιθανή συνάντηση και με τη σύζυγο του Ταγίπ Ερντογάν. Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ήδη αρχίσει να γράφεται. Το πληροφορηθήκαμε, άλλωστε, από την καλή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του όπου συμφωνήθηκε το φθινόπωρο να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών συνομιλιών και μάλιστα πριν από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Το θέμα είναι ότι στα λόγια πάμε καλά, το κλίμα είναι θετικό. Στην πράξη, όμως, η Τουρκία δεν έχει δείξει ούτε ένα σημάδι αλλαγής στάσης. Αντιθέτως, η ενδυνάμωση των σχέσεων της με την Αίγυπτο μόνο προβληματισμό δημιουργεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να συναντηθεί με τον Αλ Σίσι και η συνάντηση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η εξομάλυνση, δε, ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Κάιρο επιταχύνθηκε ειδικά αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν χειραψία στην Ντόχα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 – με τους δύο άνδρες να συμφωνούν τελικώς να ανταλλάξουν πρεσβευτές τον περασμένο Μάιο, αλλά να μη μένουν εκεί.
Οι δύο χώρες δεν είχαν πρεσβευτές από το 2013, όταν η Αίγυπτος είχε απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας και είχε κατηγορήσει την Άγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη χώρα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης κήρυξε τον Τούρκο πρεσβευτή Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι στο Κάιρο ανεπιθύμητο πρόσωπο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Στη συνέχεια η Τουρκία κήρυξε από την πλευρά της τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αμπντουραχμάν Σαλαχαντίν, ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι άριστες και δεν θα κλονιστούν από την εξομάλυνση των σχέσεων Αγκύρας – Καΐρου. Αλλά όπως είπαμε, στην πολιτική και στη διπλωματία, στην πράξη μετράνε οι σχέσεις όχι στα λόγια.