Νέα σελίδα; Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Αμοιβαία γνωστοποίηση εκατέρωθεν ετήσιων εθνικών ασκήσεων για να μην υπάρχουν επικαλύψεις και τριβές αλλά και προσκλήσεις αξιωματικών για να παρακολουθήσουν μεγάλες ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις είναι δύο από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα εφαρμοστούν μετά τη καλή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξή του , στα ΜΟΕ τα οποία χαρακτήρισε ως βασικό άξονα του διαλόγου.
Οι εγκαταστάσεις απευθείας τηλεφωνικών συνδέσεων μεταξύ Υπουργών Εξωετερικών και Αμυνας που συμφώνησαν Γεραπερίτης και Δένδιας με τους ομολόγους τους είναι το τέταρτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αναμένεται να υιοθετηθεί , όπως επίσης και οι απευθείας γραμμές των αρχηγών Γενικών Επιτελείων εφόσον χρειαστεί και κατ’εντολή του ΓΕΕΘΑ σε ώρα κρίσης.
Παρά το καλό κλίμα και τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί υπάρχει πάντα επιφυλακή κυρίως λόγω του κινδύνου προβοκάτσιας όπως σημείωναν στο newsbomb.gr υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ασφαλώς δεν είναι καινούργια στην ατζέντα. Άλλωστε ήταν κάτι που τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έθεταν μετ’ επιτάσεως τόσο προς την ελληνική όσο και προς την τουρκική πλευρά.
Το πρώτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα πρέπει να αναζητηθεί στο 1930 με την υπογραφή του πρωτοκόλλου των ναυτικών εξοπλισμών. Το πιο γνωστό μέτρο είναι ασφαλώς η συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ το 1988 περί αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων κατά τους θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Μετά το 2000 οι προτάσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζητήθηκαν τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και σε διμερές επίπεδο.
Βασικό όμως πρόβλημα είναι οι αερομαχίες. Η Τουρκία από το 1974 και μετά άρχισε να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων αναγνωρίζοντας μόνο εύρος των εξι μιλίων. Ερωτημα είναι λοιπόν αν από εδώ και στο εξής θα σταματήσουν οι παραβιάσεις και θα συνεχιστεί το κλίμα των μηδενικών παραβιάσεων που υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι η παρακολούθηση από το ΝΑΤΟ των ελληνικών και τουρκικών πτήσεων πάνω από το Αιγαιο με αποστολή εικόνας από τα ραντάρ στο νατοικό στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία.
Η παράταση του moratorium κατά ένα μήνα για τις στρατιωτικές ασκήσεις σε γενικές γραμμές τηρείται από την Αγκυρα ενώ το μέτρο για τον αφοπλισμό όλων των μαχητικών που λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις ασφαλώς δεν τηρήθηκε ποτέ. Αλλωστε ο αφοπλισμός των ελληνικών αεροσκαφών που πραγματοποιούν αναχαιτίσεις είναι αντίθετος με τους κανονισμούς του ICAO.
O πρωθυπουργός εκτιμά ότι η συνάντηση ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα -ας μην κρυβόμαστε- δύσκολα χρόνια. Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά, μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν θέλαμε, ούτε πιστεύαμε ότι ήταν κατ’ ανάγκη προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Όποτε χρειάστηκε, προφανώς, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά όλοι φαντάζομαι ότι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι, γιατί όχι, από το να είμαστε στα κόκκινα, όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα -το τονίζω- της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ναι, η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας αρκεί να υπάρχει συνέπεια σε λόγια και σε πράξεις.