Στο Αίγυπτο ο Μητσοτάκης, η προσοχή της Ελλάδας και στη Λιβύη

Μπορεί την επικαιρότητα να έχουν μονοπωλήσει οι πυρκαγιές όμως η προσοχή της κυβέρνησης δεν είναι στραμμένη μόνο στη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών αλλά και στην κινητικότητα που υπάρχει και στο γεωπολιτικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο Αίγυπτο ο Μητσοτάκης, η προσοχή της Ελλάδας και στη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να πάει στην Αίγυπτο, το ταξίδι έχει ήδη κλείσει προκειμένου να συναντήσει και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Η πρόσφατη ακύρωση του ταξιδιού του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία υποδηλώνει, σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, ενόχληση για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά στο παλαιστινιακό θέμα, για το οποίο οι Αιγύπτιοι θέλουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουν πίσω οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις μετά και το άνοιγμα που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Από τότε τα πράγματα δρομολογήθηκαν. Μόλις πριν από 5 ημέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον διορισμό πρέσβη στην Αιγυπτο για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

«Ο Σαλίχ Μουτλού Σεν διορίστηκε στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», ανέφερε το προεδρικό διάταγμα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλ Σίσι θα έχει στο επίκεντο την ενδυναμώση των διπλωματικών σχέσεων πολύ περισσότερο που ο Ερντογάν διεκδικεί ολόκληρη αυτή την περιοχή μέχρι το μέσον της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί που συναντάται η αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αμφισβητεί, επίσης, και μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πρόσφατο δημοσίευμα Αl Ahram που εκφράζει τις θέσεις Σίσι δεν πέρασε απαρατήρητο στην ελληνική πλευρά. Έλεγε λοιπόν ότι «σύμφωνα με τουρκική πηγή, η Μεσόγειος είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα των τουρκο-αιγυπτιακών συνεννοήσεων, στην πορεία για την επανεκκίνηση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων. Και οι δύο χώρες, αλλά κυρίως η Τουρκία, ενδιαφέρονται να επιδιώξουν μια διμερή συνθήκη θαλάσσιας οριοθέτησης που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε περαιτέρω έρευνες για φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να θέσει και το θέμα της Λιβύης και φαίνεται να υπάρχει ικανοποίηση από τις προσεκτικές διατυπώσεις της υπουργού εξωτερικών της Λιβύης Νειλά Μανγκούς μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης οι αναφορές ήταν γενικές, όπως ότι «εξέτασαν τις ισχυρές αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο αδελφικών λαών, καθώς και πτυχές κοινής συνεργασίας και τρόπους ενίσχυσής τους σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με το γραφείο πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή κατάσταση και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και οι προσπάθειες στήριξης της σταθερότητας της Λιβύης».

Υπάρχει όμως εγρήγορση από ελληνικής πλευράς και για το γεγονός αυτό αποφασίστηκε η τοποθέτηση του έμπειρου διπλωμάτη Νίκου Γαριλίδη ως πρέσβη στην Τρίπολη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή