«Οριοθετημένος διάλογος» με την Αίγυπτο–Οι άγνωστες λεπτομέρειες από τις διαβουλεύσεις Αθήνας-Καϊρου
Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν, κάνουμε μια αναδρομή στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.
Η Ελλάδα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο με αφετηρία τον νόμο 4001 του 2011. Ο νόμος αυτός λέει με απλά λόγια ότι η Ελλάδα καθόρισε τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με βάση δύο θεμελιώδεις κανόνες: την ίση απόσταση, τη μέση γραμμή δηλαδή και την πλήρη επήρεια των νησιών.
Με βάση αυτή την αφετηρία η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε με την Αίγυπτο αξιοποιώντας την καλή σχέση που θεμελιώθηκε με τον Αλ Σισι το 2014. Υπεγράφη λοιπόν συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης δυτικά του 28ου μεσημβρινού με επίσημα δεδηλωμένο στόχο να αντιταχθεί στο φερόμενο ως μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Οι τότε διαπραγματεύσεις έγιναν υπό άκρα μυστικότητα ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή, πληροφορίες έλεγαν ότι ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε για το Κάιρο για να συναντήσει τον υπουργό εξωτερικών Σαμεχ Σουκρι χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πέσουν υπογραφές. Αρχικός στόχος ήταν βεβαίως μια ολοκληρωμένη οριοθέτηση καθώς η τμηματική οριοθέτηση ήταν αιγυπτιακή προτίμηση με δάκτυλο της Τουρκίας. Στις μυστικές διαβουλεύσεις, με τις δύο αντιπροσωπείες να μελετούν ξανά και ξανά τους χάρτες, η Ελλάδα δεν δεχόταν μια τμηματική οριοθέτηση με την Τουρκία που θα σταματούσε δυτικά του 28ου μεσημβρινού.
Το Κάϊρο δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με την Άγκυρα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ήθελε όμως να δείξει τη δυσφορία της στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Νίκος Δένδιας, τότε στάθμισε ότι αυτό είναι επαρκής λόγος για την αποδοχή της τμηματικής οριοθέτησης.