Το μεταναστευτικό πρώτο θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη

Οι μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να προκύψουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένεται να είναι κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας που θα γίνει  στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το μεταναστευτικό πρώτο θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη

Άλλωστε και η συνάντηση που είχε η υφυπουργός εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της ακριβώς δόθηκε έμφαση στα ζητήματα της καλύτερης συνεργασίας στα θέματα μετανάστευση.

Από την Άγκυρα εκπέμπονται θετικά μηνύματα και η Αθήνα θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία σε θέματα πολιτικής προστασίας με στόχο σε δεύτερο χρόνο να αρχίσουμε να συζητάμε και τα πιο δύσκολα ζητήματα. Ωστόσο η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ προκαλεί σκεπτικισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Η Τουρκία -και είχα την ευκαιρία αυτό να το πω και στον Πρόεδρο Erdoğan-, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχει μία στάση η οποία πιστεύω ότι είναι ισορροπημένη, τιμώντας τη συμμαχία μας με το Ισραήλ αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η στάση της Τουρκίας σίγουρα δεν είναι ισορροπημένη. Και η μη ανοιχτή καταδίκη της Xαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, κατά την άποψή μου είναι πολύ προβληματική. Διότι εδώ πρέπει να γίνει αυτή η διάκριση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε ουσιαστικά να προχωρήσουμε και να συνομιλήσουμε με τη μόνη Παλαιστινιακή Αρχή η οποία έχει νομιμοποίηση, που είναι η Φατάχ, η Αρχή η οποία αυτή τη στιγμή, παρά τα όποια προβλήματά της, κυβερνά τη Δυτική Όχθη” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Διότι, αυτό προϋποθέτει την απόλυτη καταδίκη και απομόνωση της Χαμάς, πράγμα το οποίο η Τουρκία δεν κάνει.

Όμως, επειδή η περιοχή μας έχει ήδη αρκετά προβλήματα, το να μπορέσουμε να βγάλουμε ακόμη μία εστία προβλημάτων είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών. Η κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις ότι μπορεί να αναβληθεί η συνάντηση και πιστεύει ότι θα ήταν λάθος τελικά να οπισθοχωρήσουμε, γιατί, οποιαδήποτε πρόοδος σήμερα σε μία περιοχή όπου στην ουσία υπάρχουν τόσο έντονες διχαστικές γραμμές, παρά τις μεγάλες μας διαφορές με την Τουρκία που προφανώς δεν έχουν γεφυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, ότι η διατήρηση αυτού του καλού κλίματος είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να γίνει και η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:30ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια

08:30ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια