Ο Απρίλιος, μήνας εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά
Στις 4 Απριλίου το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον
Δυο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί και πάλι στην Ουάσινγκτον στις 4 Απριλίου. Μόνη εκκρεμότητα μένει αν θα δει τον Τζο Μπάιντεν στην αίθουσα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται του ηγέτες ή αν θα γίνει η συνάντηση στο περιθώριο της εκδήλωσης που θα γίνει πάλι στο Λευκό Οίκο για την Ελληνική Επανάσταση, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καθώς για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και ουσίας επιθυμεί η συνάντηση να έχει τον πιο επίσημο χαρακτήρα.
Στις 3 Απριλίου πραγματοποιείται και η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να υπάρξει και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Τον Απρίλιο επίσης θα διεξαχθεί και η επόμενη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες όπου στην ατζέντα θα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Συμφωνήθηκε το θέμα αυτό να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη άνεση χρόνου και να υπάρξει και δυνατότητα να καταλήξουμε σε ένα κείμενο στο οποίο θα μπορούν να συμφωνούν όλοι. Κι όταν εννοώ όλοι, αναφέρομαι προφανώς και στην Κύπρο και στην Ελλάδα που θα έλεγα ότι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Σε όλες αυτές τις συναντήσεις το Κυπριακό μπαίνει εκ των πραγμάτων στις συζητήσεις, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά στη συνέχεια και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι όπως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν εκ νέου τις απειλές υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών. H δήλωση του Μπάιντεν με αφορμή την επέτειο της 25 ης Μαρτίου ότι ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονταν διαχρονικά στην ίδια πλευρά της ιστορίας, καθώς υπερασπίζονταν τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ασφαλώς είναι ένα μήνυμα που στην παρούσα συγκυρία στρέφεται και προς την Άγκυρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο. Όπως είπε, οι δύο χώρες παραμένουν πιστές σε αυτή την ιστορική παρακαταθήκη και βαδίζουν την ίδια πορεία, καθώς συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να συνεργάζονται στενά για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετική ρητορική του με θέμα την Κύπρο όχι μόνο λόγω των εκλογών στις 31 Μαρτίου που θέλει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, αλλά θα έχει και συνέχεια καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει ενόχληση με τον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος με την ανθρωπιστική επιχείρηση «Αμάλθεια» στη Γάζα. Πολύ περισσότερο που οι σχέσεις Ερντογάν-Νετανιάχου είναι τεταμένες με αφορμή και το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο και την ανταλλαγή οξύτατων εκφράσεων. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις με τη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία που όπως είπε και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι μια ισχυρή χώρα, μια χώρα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ευρωτουρκικά.