Ο «καπνός του ζητιάνου»: Από τους επαίτες της Σεβίλλης στην κορυφή της Γηραιάς ηπείρου

Πώς η φαντασία των επαιτών της Σεβίλλης του 16ου αι. γέννησε την αγαπημένη συνήθεια

Ο «καπνός του ζητιάνου»: Από τους επαίτες της Σεβίλλης στην κορυφή της Γηραιάς ηπείρου

Σεβίλλη - 17ος αιώνας

Getty Images
3'

Μια παροιμία λέει πως «από ανάγκη έρχεται η αρετή». Κάτι τέτοιο αντικατοπτρίζεται στους επαίτες της Σεβίλλης του 16ου αιώνα, οι οποίοι άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και κατάφεραν να αξιοποιήσουν τον καπνό που είχαν προμηθευτεί από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Χάρη στην ευρηματικότητά τους προέκυψαν… τα τσιγάρα!

Συνήθως, όταν κανείς μιλάει για τις ανακαλύψεις ή τις εφευρέσεις που συνεισέφεραν στην ανθρωπότητα, προερχόμενες από την Ισπανία, εστιάζει στις κλασικές απαντήσεις, όπως είναι η σφουγγαρίστρα, η σύριγγα μιας χρήσης, το τελεφερίκ, ο επιτραπέζιος αγώνας ποδοσφαίρου και αρκετά άλλα. Ωστόσο δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους έχει… το τσιγάρο!

Δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί η προέλευσή του μήτε η ηλικία του, ωστόσο σύμφωνα με μελέτες, οι μικροί χάρτινοι κύλινδροι γεμάτοι με καπνό λέγεται ότι προήλθαν από τη Σεβίλλη τον 16ο αιώνα.

Υπάρχει μια δημοφιλής ιστορία που υποστηρίζει ότι οι επαίτες της Σεβίλλης ήταν αυτοί που δημιούργησαν τα περίφημα τσιγάρα τον 16ο αιώνα ως τρόπο να καταπολεμήσουν το αίσθημα της πείνας. Η μέθοδός τους ήταν πολύ απλή. Μάζευαν τα υπολείμματα καπνού που ξεφορτώνονταν στο λιμάνι, τα έτριβαν και τα διοχέτευαν ανάμεσα σε φύλλα ριζόχαρτου, σε κυλινδρικό σχήμα. Το αποτέλεσμα παρέπεμπε σε πούρο, ωστόσο υπήρχαν ειδοποιοί διαφορές.

Το «ταξίδι» του τσιγάρου

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του τσιγάρου από τους επαίτες της Σεβίλλης και πολλοί είναι αυτοί που τρέφουν αμφιβολίες. Ωστόσο, είτε η ιστορία τους είναι αληθινή είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο καπνός έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην πόλη. Το παλιό καπνεργοστάσιο της Σεβίλλης βρίσκεται στην περιοχή από τον 18ο αιώνα, το οποίο ήταν το πρώτο καπνεργοστάσιο στην Ευρώπη που λειτούργησε και τώρα στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του πανεπιστημίου.

Ο καπνός έγινε βασιλικό μονοπώλιο ήδη από τον 16ο αιώνα και η εισαγωγή του από την Αμερική που γινόταν στη Σεβίλλη τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. Το 2003, ο Santiago de Luxán και ο Óscar Bergasa δημοσίευσαν μια εκτενή μελέτη στο Vegueta εξηγώντας ότι οι πρώτες αναφορές για σταθερό εμπόριο καπνού μέσω του Casa de Contratación στη Σεβίλλη μπορούν να αναχθούν στα τέλη του 16ου αιώνα. Στη συνέχεια, στις αρχές του 17ου αιώνα, η ροή ήταν τόσο έντονη που το 1611 επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί στον καπνό που έφτανε από τις Ινδίες.

Είτε τελικά προήλθε από τους επαίτες της Σεβίλλης του 16ου αιώνα είτε από μεταγενέστερους κατοίκους, το σίγουρο είναι πως τα τσιγάρα έμελλε να θριαμβεύσουν σε μεγάλη κλίμακα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους της Ισπανίας. Το τσιγάρο, που από κάποιους ονομάστηκε «καπνός του ζητιάνου», κέρδισε δημοτικότητα στη Γηραιά Ήπειρο και με την πάροδο του χρόνου επωφελήθηκε από την ώθηση της Βιομηχανικής Επανάστασης και τις κοινωνικές αλλαγές που εκλαΐκευσαν την κατανάλωση στις γυναίκες τον 20ό αιώνα.

*Με πληροφορίες από secovent

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ