ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΜΑΪΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ - «ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ... ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Και... πολύ κράτησε: Στον «αέρα» η Διακήρυξη των Αθηνών, διπλωματική «φουρτούνα» Μητσοτάκη-Ερντογάν
Με καθαρή υπαιτιότητα της Αγκυρας τινάζεται στον «αέρα» η περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών και αυτό διότι παρά τη συμφωνία των δύο ηγετών ότι θα διατηρηθεί το ήπιο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό τις τελευταίες ημέρες έχει ανατραπεί.
H εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο οδήγησε και το υπουργείο εθνικής άμυνας της Τουρκίας έπειτα από πολλούς μήνες σιωπής να εκδώσει ανακοίνωση και να δηλώσει ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».
Η ρητορική αυτή των πηγών του τουρκικού υπουργείου παραπέμπει σε άλλες εποχές και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ειδική αναφορά σε νησίδες, νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί βάσει διεθνών συνθηκών. Πρόκειται για τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαμβάνουν άνω των 100 ελληνικων νησιών και νησίδων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε Έκδοση του Τουρκικου Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην πέσει στην παγίδα εκτιμώντας ότι αυτή η «διπλωματική φουρτούνα» που ξεκίνησε η τουρκική αντιπολίτευση οφείλεται στην πίεση που ασκεί στον Ταγίπ Ερντογάν λόγω της φθοράς που υπέστη από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.
«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μου προκαλεί και εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας, ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς βαραίνει το κλίμα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για την Δευτέρα στην Αθήνα και ρίχνει σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Συγκεκριμένα, 'οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του τουρκικού ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:
«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».
Σε όλο αυτόν τον προβληματισμό υπάρχει και το θέμα του Κυπριακού και οσο αναμενόμενη και αν ήταν η αντίδραση της Τουρκίας μετά τη δημοσίευση του κειμένου των συμπερασμάτων της Ευρωπαικής Ενωσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δεν παύει να είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό του κεφάλαιο.