Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Η προετοιμασία και η ατζέντα
Με έμφαση στα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής αναμένεται να περιστραφεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.
Η κρίση που προέκυψε με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο δεν επιτρέπει να γίνουν συζητήσεις και πολύ περισσότερο να ληφθούν αποφάσεις για τα βασικά θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως το θέμα του casus belli ή το θέμα των αποστρατικοποιήσεων. Άλλωστε η προεκλογική περίοδος που διανύει η κυβέρνηση από τη μία και η αποδυνάμωση από την άλλη του Ταγίπ Ερντογάν λόγω του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι σε καμία χώρα δεν συμφέρει να ανακοινωθούν αποφάσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό είτε της μίας είτε της άλλης χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα από τη Μυτιλήνη όπου περιόδευσε δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό και στο θέμα της βίζας.
«Ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών. Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν» είπε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δικιά σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε και να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό μέρισμα ανάπτυξης για τη Λέσβο αλλά και για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών «τρέχει» αυτές τις ημέρες όλη την προετοιμασία και υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Χακάν Φιντάν, οι οποίοι θα είναι και παρόντες στη συνάντηση της 13ης Μαΐου.
Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσες ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη και αν θα υπάρξει δείπνο εργασίας μετά τις δηλώσεις. «Η οργάνωση του ταξιδιού εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και ελπίζω ότι θα έχουμε μία καλή και παραγωγική συνάντηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ωστόσο υπάρχει επιφύλαξη, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί πάλι να προκύψει διπλωματική κρίση ή ακόμη χειρότερο κρίση επί του πεδίου που μπορεί να «τινάξει» την επίσκεψη στον αέρα. Γι’ αυτό και εξετάζεται κάθε λεπτομέρεια και η οποία θα ελέγχεται μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Παρόντες αναμένεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του Χακάν Φιντάν, οι υφυπουργοί, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο ομόλογός τους, Μπουράκ Ακσαπάρ και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην ατζέντα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο η Αθήνα θα προσπαθήσει να αποδραματοποιήσει τη «δυσανάλογη» αντίδραση της Άγκυρας για τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο στην Τουρκία εξακολουθούν να συντηρούν, παρά τις εκκλήσεις ακόμη και από τον Τζον Κέρι για να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι.