ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν
AP.

Η ατζέντα, το παρασκήνιο και οι εκπλήξεις στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα, «βαραίνοντας» ακόμη περισσότερο της ατζέντα των συνομιλιών, που εκ των πραγμάτων δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε δεδομένη.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Ερντογάν να έχει αυτό το σημείο του πλανήτη ως πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική του πολιτική, οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών θα κινηθεί σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

Δηλαδή θα συζητήσουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, την πολιτική προστασία όπου μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί και σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας και το θέμα της βίζας.

Οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της μοναδικής διαφοράς που δέχεται η Ελλάδα να συζητήσει, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και πολύ περισσότερο της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπαίνει στο τραπέζι αφού κρίνεται ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία το κλίμα δεν σηκώνει τέτοια διαπραγμάτευση.

Δεν είναι μόνο ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο στη Γάζα αλλά και οι ευρωεκλογές στις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τώρα που θα είχαν οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και απώλειας ψήφων από τα δεξιά.

Με την Αθήνα να μην θέλει λοιπόν εκπλήξεις στη συνάντηση, είναι προετοιμασμένη να τεθεί θέμα από τον Ερντογάν το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα με την Αγκυρα να μην κρύβει την ενόχλησή της για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Σήμερα βρίσκεται στη Λευκωσία η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η οποία μάλιστα είχε και χθες συνάντηση στην Τουρκία με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Σε αυτή την τρίτη της επίσκεψη στην Κύπρο, η Κολομβιανή διπλωμάτης δεν θα ακούσει μόνο τις δύο πλευρές, αλλά θα επιχειρήσει να κλειδώσει μια κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τριμερής συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευρυμένη συνάντηση τύπου πενταμερούς, τον Σεπτέμβριο, ενώπιον του ίδιου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Eχει πάντως ενδιαφέρον ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συναντήθηκε και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συζήτησε μαζί του για την αποτελεσματική ενεργοποίηση του ΟΗΕ, αλλά και πιθανώς και διάφορα σενάρια και πτυχές μιας ενδεχόμενης διευθέτησης με τον ενισχυτικό λόγο του διεθνούς οργανισμού.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει άριστο διαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα. Με ότι αυτό συνεπάγεται στο πολύπλοκο διπλωματικό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής, του πολέμου στην Ουκρανία και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σχετικές ειδήσεις