Οι προετοιμασίες της Τουρκίας για την 50ή επέτειο της εισβολής του Αττίλα και η ανησυχία της Αθήνας

Προετοιμασίες ενόψει της συνάντησης της 13ης Μαΐου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο

Ερνοτγάν - Μητσοτάκης
Αρχείου AP

Ενώ σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και το ψευδοκράτος προετοιμάζεται να το «γιορτάσει» στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία μήπως προκύψει κάτι «απρόβλεπτο» στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα η οποία θα γίνει την επόμενη Δευτέρα.

Σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει άριστη συνεργασία για την προετοιμασία
της συνάντησης μεταξύ των δύο υπουργείων εξωτερικών. Όμως πάντα υπάρχει επιφύλαξη στο αν προκύψει κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί κυρίως στο κεφάλαιο που λέγεται Κυπριακό το οποίο στην παρούσα χρονική συγκυρία με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή σε εξέλιξη, έχει βαρύνοντα γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu πριν από λίγες ημέρες εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας την ότι έχει στόχο μαζί με τους συμμάχους της «να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία καθώς επίσης και να μετατρέψουν την
τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια μειονότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα».

Στη Λευκωσία προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο διαλόγου με την άφιξη αυτή την εβδομάδα της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ. Όμως ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου στο μήνυμα της Αναστάσεως έστειλε και πολιτικά μηνύματα.

«Η Τουρκία δεν επιδιώκει διάλογο. Επιδιώκει επιβολή των απαράδεκτων θέσεων της στην πλευρά μας», ανέφερε ο Μακαριώτατος, σε εγκύκλιό του που διαβάστηκε κατά την Ακολουθία της Αναστάσεως, και προσθέτει ότι «χρέος μας είναι να περιφρουρήσουμε την τιμή και την εθνική αξιοπρέπειά μας και να ανακτήσουμε την ελευθερία της πατρίδας μας».

Στην εγκύκλιό του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η χαρά της Αναστάσεως επισκιάζεται βαριά, φέτος, από τη θλιβερή επέτειο των πενήντα ετών από της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τα συνεχιζόμενα δεινά της κατοχής, καθώς και τις διαγραφόμενες ζοφερές προοπτικές του εθνικού μας θέματος», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το μήνυμα της Αναστάσεως ενισχύει και χαλυβδώνει τη θέλησή μας για αγώνα».

«Δεν επιθυμούμε κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν και θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο», είπε από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχαριστημένη αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35.

Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν δίνουν πλεονέκτημα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα έχει σύντομα το δικό της μαχητικό αεροσκάφος KAAN.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το «απρόβλεπτο» στα ελληνοτουρκικά είναι πάντα πιθανό να συμβεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή