Αντονέλλα Καρντόνε στο Newsbomb.gr: «Το 50% των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί»

Λιγότερο από 3% του ευρωπαίκού ΑΕΠ κατευθύνεται στην πρόληψη

Antonella Cardone,
Antonella Cardone, CEO, Cancer Patients Europe
Bernal Revert, BR&U 2024
4'

Η καταπολέμηση των ανισοτήτων στην αντιμετώπιση του καρκίνου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι ένα από τα θέματα που ιεραρχεί η Αντονέλλα Καρντόνε, CEO της οργάνωσης Cancer Patients Europe, στην οποία μέλος είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια η πραγματική πρόκληση, όσον αφορά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο, είναι ο κατακερματισμός των συστημάτων υγείας. Υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικές διαφορές, για παράδειγμα ο εμβολιασμός των γυναικών κατά του HPV κατά μέσο όρο στην ΕΕ φτάνει το 90%, όμως στην Πολωνία είναι μόλις 60%. Στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μόνο το 50% των ασθενών στη Ρουμανία παίρνει κατάλληλη θεραπεία ενώ σε κάποιες χώρες η καινοτομία δεν φτάνει ποτέ.

Η Αντονέλλα Καρντόνε συμμετείχε στο έκτο European Cancer Forum, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου 2024. «Αν είχαμε καλύτερη πρόληψη, το 50% των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί. Αν τα συστήματα υγείας ή οι κυβερνήσεις επένδυαν περισσότερο στην πρόληψη, θα είχαμε λιγότερα άτομα που θα χρειάζονται θεραπεία. Οπότε το πρώτο πεδίο που πρέπει να βελτιωθεί, είναι η πρόληψη, σε επίπεδο πρωτοβουλιών και μέτρων, αλλά και σε επίπεδο επένδυσης. Αυτή τη στιγμή η πρόληψη απορροφά λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ στην ΕΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο!» τονίζει στο Newsbomb.gr.

«Δεύτερο πεδίο είναι η πρώιμη διάγνωση» συνεχίζει. «Δυστυχώς πολλοί καρκίνοι εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο. Και το πιο σημαντικό, όταν διαγιγνώσκονται δεν εντοπίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, οπότε και η ορθή θεραπεία δεν χορηγείται άμεσα. Χρειάζεται ορθή παραπομπή από τον θεράποντα ιατρό για τις κατάλληλες εξετάσεις. Με βάση τον σωστό βιοδείκτη, χρειάζεται η παροχή της κατάλληλης στοχεύουσας θεραπείας. Πολλές φορές, η σωστή θεραπεία δίνεται όταν είναι πολύ αργά. Ως ασθενείς κάναμε μια έρευνα το 2022 για τον γονιδιακό έλεγχο στον καρκίνο του μαστού σε 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία). Παρόλο που στις χώρες αυτές το τεστ βιοδείκτη είναι διαθέσιμο και αποζημιώνεται, 4 στις 5 γυναίκες δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον ογκολόγο τους. Επομένως, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, πως 4 στις 5 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία που δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα, μόνο παρενέργειες. Και ξέρουμε πόσο δραματικές είναι οι παρενέργειες της χημιοθεραπείας. Αυτό είναι αβάσταχτο, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;» διερωτάται.

Ως εκ τούτου, «θέλουμε να εντείνουμε την ενημέρωση για τον γονιδιακό έλεγχο ώστε ο ασθενής να συναποφασίζει με τον ογκολόγο» προσθέτει.

Η κυρία Καρντόνε επισημαίνει στο Newsbomb.gr πως οι πολιτικές που έχουν ήδη υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο, αν εφαρμόζονταν σωστά θα υπήρχε πρόοδος. Ως παράδειγμα φέρνει τον νέο κανονισμό για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA). «Παρόλο που το πνεύμα του είναι να επιταχυνθεί η πρόσβαση στην καινοτομία, να αυξηθεί η διαφάνεια, να ελαφρυνθεί ο όγκος για τις εθνικές επιτροπές HTA, φοβόμαστε ότι δεν θα συμβεί. Έχω ενημερωθεί ότι σε διάφορες χώρες αυξάνουν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών για να μπορούν να αντεπεξέλθουν με την αξιολόγηση των φακέλων των νέων φαρμάκων, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι ένα θέμα.

»Ένα άλλο θέμα είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς για σπάνιους καρκίνους και παθήσεις. Θα ήταν καλή ευκαιρία να ενδυναμωθεί και να γίνει πιο βιώσιμο.

»Και τρίτον, οι κλινικές δοκιμές. Υπάρχει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις κλινικές μελέτες με στόχο να ομογενοποιήσει τη διαδικασία. Όμως αντί ως στόχο να θέτουμε τις χώρες της Ευρώπης με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών, μπαίνει χαμηλά ο πήχης, προς τις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, γιατί σε κάποιους καρκίνους η κλινική δοκιμή είναι η μόνη ελπίδα για μια θεραπεία» τονίζει η κυρία Καρντόνε.

Τέλος, λέει στο Newsbomb.gr πως ως Cancer Patients Europe «θέλουμε να αξιοποίησουμε το θεσμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (European Semester) και να ασχοληθεί με την Υγεία και τον καρκίνο ως πιλότο. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υπάρχουν δεδομένα, πολλοί δείκτες έχουν καθοριστεί και μετριούνται. Χρειάζεται όμως να στρέψουμε το βλέμμα μας και στους δείκτες υγείας, σε συνάρτηση με τους οικονομικούς».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή