Ανατολίτικο παζάρι στην καρδιά των Βρυξελλών

Συμπληρώνεται το παζλ των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ. 
Ανατολίτικο παζάρι στην καρδιά των Βρυξελλών

Τρεις συν μια είναι οι κομβικές θέσεις στην Ευρωπαική Ενωση και μέχρι αργά χτες το βράδυ, με συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων και γαλλικού κρασιού, στο δείπνο των ηγετών του συμβουλίου της Συνόδου κορυφής οι διαβουλεύσεις θύμιζαν ανατολίτικο παζάρι που θα ζήλευε και ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι 13 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ που κάθησαν στο τραπέζι ήταν από κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ. Ετσι λοιπόν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής όλα δείχνουν ότι κλειδώνει το όνομα της Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν η οποία θα ανανεώσει τη θητεία της. Βέβαια στους διαδρόμους των Βρυξελλών όλοι λένε, πως η φον ντερ Λάιεν δεν διανύει και την καλύτερή της περίοδο. Παρά τη μεγάλη της επιτυχία, την Πράσινη Συμφωνία και τη διαχείριση της πανδημίας, η θητεία της έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων. Για αυτό άλλωστε και ακούστηκαν για τη θέση της τα ονόματα και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάριο Ντράγκι.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα. Και εδώ υπάρχει παρασκήνιο καθώς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπάρχουν «επιπλοκές» μέσα στο ΕΛΚ σχετικά με την επιλογή του Κόστα, καθώς κάποιοι φοβούνται «ότι δεν είναι αρκετά σταθερός στο θέμα της Ουκρανίας», είπε ο Ταγιάνι στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στους κόλπους του ΕΛΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής σύμφωνα με ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Αλλά η συζήτηση είναι ανοιχτή, θα δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, της οποίας το όνομα «κυκλοφορούσε» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια. H έκπληξη έρχεται πάντως με την Εσθονή Κάγια Κάλλας για επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής. Και η τέταρτη θέση είναι αυτή του χαρτοφυλακίου που θα αφορά την άμυνα και αν το έπαιρνε η Ελλάδα αυτό θα ήταν ένα μεγάλο «δώρο» για τον Ελληνα πρωθυπουργό που θα του έλυνε τα χέρια στο ποιόν θα επέλεγε για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι πρώτα θα ληφθεί η απόφαση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και κατόπιν θα ακολουθήσει η επιλογή του προσώπου. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα διεκδικεί αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο που θα συνδέεται με τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Στο τραπέζι και η αγροτική πολιτική και η διεύρυνση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα,οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψηφίζει στην πρώτη του σύνοδο στο Στρασβούργο 16-19 Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή